Themagebied United Kingdom in Epcot - Foto: (c) Parkplanet

Waar blijven de Britten?

Themagebied United Kingdom in Epcot - Foto: (c) Parkplanet
 
De Britten blijven thuis. Dat zou één van de conclusies kunnen zijn voor de dramatische terugval van Britse bezoekers aan de grote pretparken in Florida. Ook de Disney-parken bij Parijs zien minder bezoekers uit Groot-Brittannië door de draaihekjes komen.

Internationale bezoekers

De meeste internationale bezoekers aan de pretparkenregio rond Orlando in Florida waren altijd afkomstig uit Groot-Brittannië. Na bezoekers uit de Verenigde Staten zelf waren de meeste gasten aan de Disney- en Universal-parken Britten. In 2007 kwam bijna een miljoen Britse vakantiegangers naar Centraal-Florida.

Harry Potter

Dat aantal zakt de laatste jaren echter zienderogen, ondanks de opening van The Wizarding World of Harry Potter, het immens populaire themaland in pretpark Islands of Adventure naar de boeken van de Engelse auteur J.K. Rowling.

Sterke daling

Islands of Adventure mag dan profiteren van het nieuwe Potter-land (met liefst twee miljoen bezoekers meer in het laatste half jaar van 2010), alle andere attractieparken in de regio merken dat het aantal bezoekers uit Groot-Brittannië de laatste jaren sterk is gedaald. In 2008 kwamen er 3,1 procent mindere bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk, in 2009 13,4 procent minder en in 2010 was de teruggang 15 procent.

Touroperators

Analisten tasten in het duister voor de precieze reden van de terugloop. Genoemd worden mogelijke factoren als de economische crisis en het faillissement van een aantal grote Britse touroperators.
 

Forse daling

Niet alleen in pretparkenclave Florida merkt men dat de Britten vaker thuisblijven. Ook in het Europese Disneyland bij Parijs ziet men een forse daling van toeristen die het Kanaal oversteken. In 2002 was nog 21 procent van de bezoekers aan Disneyland Paris van Britse afkomst. Dat percentage daalde van 20 in 2006 via 18 in 2007, 16 in 2008, 14 in 2009 naar het dieptepunt in 2010: slechts 12 procent van de Disney-bezoekers in Parijs is nog afkomstig uit Groot-Brittannië.
Themagebied United Kingdom in Epcot - Foto: (c) Parkplanet

{googleads right}Uit Frankijk zelf

Ter vergelijking: in 2010 kwam 51 procent van de bezoekers aan Disneyland Paris uit Frankrijk zelf. Nederland leverde 7 procent van de gasten en België en Luxemburg samen 6 procent. Uit Duitsland was vorig jaar slechts 3 procent van de bezoekers afkomstig.
 
13-3-2011 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: het Britse themagebied in Epcot, Walt Disney World / Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen