Gasten bezoeken Raveleijn in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Te warm voor records

Gasten bezoeken Raveleijn in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet
 
Het was overal gezellig druk en geen pretparkdirecteur klaagt, maar toch zorgde het warme weer er voor dat er geen Paasrecords zijn gebroken. De grote pretparken zagen mooie bezoekersaantallen op hun tellers verschijnen, maar uitpuilende parkeerterreinen en oneindige rijen voor attracties waren dit jaar tijdens Pasen eens niet aan de orde.

Kwik

Het is een feit dat als de temperatuur boven de 25 graden uitkomt – of als dat in de weersverwachting wordt voorspeld – de bezoekersaantallen van pretparken daaronder lijden. Toeristen zoeken dan liever het strand of de bossen op. Tijdens deze uitzonderlijke Paasdagen steeg het kwik in Nederland, België en de Duitse grensstreek regelmatig tot die waarde. Dat leverde zonnige taferelen op in de pretparken, maar zorgde er tevens voor dat er in de parken geen records werden gebroken.

{googleads right}Weerrecord

Toch werd er wel een aantal andere records gebroken: ruim 1 miljoen buitenlanders brachten hun vrije dagen in Nederland door, 200.000 meer dan vorig jaar. Er werd tijdens het voorbije Paasweekend ongeveer 750 miljoen euro besteed aan vervoer, verblijf en vermaak. En dan was er natuurlijk het weerrecord: volgens het KNMI was de Pasen van 2011 één van de warmste sinds 1901.

Cijfers

Traditiegetrouw kwamen de buitenlandse pretparken het snelst met cijfers over de brug. Walibi Belgium verklaarde gemiddeld 10.000 bezoekers per dag te hebben getrokken tijdens Pasen en de dagen daarvoor. Bobbejaanland trok de afgelopen twee weken 65.000 bezoekers, volgens eigen opgave bijna dertig procent meer dan tijdens de Paasvakantie van 2010.

Lekker druk

Movie Park Germany kreeg tijdens de Paasperiode 50.000 gasten over de vloer, een verdubbeling van het bezoekersaantal ten opzichte van vorig jaar. “De eerste weken van een pretparkseizoen moeten de bezoekers meestal nog ‘een beetje op gang komen’. Maar dit jaar is het al vanaf 1 april, het moment dat we de deuren weer geopend hebben, lekker druk in het park”, aldus Movie Park-directeur Wouter Dekkers.
 
 
25-4-2011 © Tekst en foto: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen