Ontwerper Peter van Holsteijn bij de achtbaan in aanbouw van Toverland - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Achter de bermen van de Magische Vallei

Een kijkje achter de bermen van Toverlands Magische Vallei in aanbouw.

Al een jaar is ontwerper Peter van Holsteijn druk in de weer met het verwezenlijken van de Magische Vallei, het themagebied dat Toverland in Sevenum straks anderhalf keer zo groot maakt dan het nu is. “Vorig jaar augustus waren oud-Efteling-ontwerper Ton van de Ven en de directie van Toverland aan het brainstormen over de invulling van dit vier hectare grote gebied toen ik erbij werd geroepen”, herinnert Van Holsteijn zich. “Met alle ideeën die daar op tafel kwamen ben ik dankbaar omgegaan. Ik ging met al die creatieve invallen aan de slag, laveerde soms van links naar rechts. Nu zijn we zover dat mijn schetsen en tekeningen daadwerkelijk gestalte krijgen en concentreer ik me op allerlei details die plots opduiken of veranderingen die noodzakelijk zijn. Een trapleuning die nog bedacht moet worden, een vijver erbij, een vijver eraf, paden die verlegd worden, bermen die opeens aangelegd moeten worden om hekken met prikkeldraad te verbergen. Ik ben tegenwoordig steeds meer op de bouwplaats. Zullen we er even gaan kijken?”

Ontwerper Peter van Holsteijn op de liftheuvel van de nieuwe achtbaan van Toverland - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Via een brede achterpad voert Peter van Holsteijn ons naar de nieuwe achtbaan, één van de twee paradepaardjes van de Magische Vallei. Het wordt een spinning coaster waarbij de karretjes van de trein kunnen draaien tijdens de rit. Van tevoren weten bezoekers niet welk stuk van de baan ze vooruit of achteruit zullen afleggen. Van Holsteijn vertelt dat over alles is nagedacht: de ligging, de kleuren, de muziek, de sferische beleving.

“Kijk”, wijst hij naar de imposante stalen baan. “De kleur groen van de track en het geel van de kolommen verandert elk moment van de dag van tint. Bij zon ziet de baan er anders uit dan bij schemer en zelfs het bladerdek van de bomen zorgt voor nuanceverschillen.” De nieuwe Toverland-baan wordt de eerste spinning coaster ter wereld met muziek in de karretjes. “Overal in en rond de baan komen muziekklanken”, weet Van Holsteijn. “Naast onride muziek is er stationsmuziek en effectmuziek. Zo proberen we de spanning op te bouwen. Net als met de wachtrij. Die gaat niet saai zigzag op en neer, maar slingert onder de baan door. De treintjes racen over de hoofden van de wachtenden heen.”

Peter van Holsteijn bij de machtige wortels van de bomen die het dak van het achtbaanstation dragen - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Imagineer Van Holsteijn heeft zijn creatieve talenten vooral kunnen tonen op het station van de achtbaan. Het glooiende dak – dat losjes wordt bedekt met riet en stro – rust op massief vormgegeven bomen. De inspiratie daarvoor kreeg Peter op Aruba, waar hij tijdens een recente vakantie de divi divi zag, een boom die door de constante windrichting één kant op is gegroeid.

“Bomen en wind spelen een grote rol bij de achtbaan”, vertelt hij, staand naast een machtige wortel uit beton. “Bomen dragen het station. De draaiende treintjes verbeelden een wervelwind die door het gebouw zoeft. In het station zijn allerlei dingen te zien, onder meer tegen het plafond.” Over wat dat precies is, houdt de ontwerper zijn lippen nog op elkaar. Meer dan dat er een brutaal en luimig volkje in de Magische Vallei komt te wonen wil hij niet kwijt.

Peter van Holsteijn toont de onderdoorgang van de wildwaterrivier - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

De tweede grote blikvanger in de Magische Vallei wordt een river rapid, een wildwaterbaan waarbij bezoekers in ronde bootjes worden meegevoerd op een snelstromende rivier. De betonnen contouren van de ruim 450 meter lange baan zijn al zichtbaar, evenals de heuvel waar de bootjes via een lopende band omhoog vervoerd worden, terug naar het station. “Het hoogteverschil in de baan is ruim vijf meter. Tel daarbij op de drie meter voor het station en je komt op meer dan acht meter hoogte”, rekent Van Holsteijn ons voor. “De wildwaterbaan komt er fantastisch uit te zien, heel landschappelijk, als een natuurlijke, overwoekerde rivier die door de Vallei kronkelt. Er komen meerdere watervallen, waaronder een grote dubbele. Ook het Vallei-volkje zorgt nog voor waterverrassingen.

Het nieuwe themaland krijgt ook diverse kleinere attracties, zoals een mini-vrijevaltoren, een eendencarrousel en een klimtoren. Vanuit een nieuw restaurant kunnen gasten genieten van kinderen die spelen op een laag klimparcours met waterverrassingen of van wedstrijdjes met waterballonnen die worden afgeschoten met schietpalen. De nieuwe eetgelegenheid is bewust op een verhoogd gedeelte aangelegd zodat bezoekers goed zicht hebben op wat er zich in het dal allemaal afspeelt. Bij het vertrek wijst Peter van Holsteijn ons nog op één detail: een onderdoorgang bij de wildwaterrivier wordt verdiept aangelegd. “Gasten lopen eerst wat naar beneden en dan weer naar boven”, wijst hij. “Dat geeft een extra dimensie, het gevoel dat je daadwerkelijk een groene vallei betreedt.” 

De nieuwe draaiende achtbaan en het station in aanbouw
De nieuwe draaiende achtbaan en het station in aanbouw

Bovenop de lifthill van de spinning coaster
Bovenop de lifthill van de spinning coaster

De betonnen baan van de wildwaterrivier
De betonnen baan van de wildwaterrivier

Van bovenaf zijn de contouren van de wildwaterbaan al duidelijk zichtbaar
Van bovenaf zijn de contouren van de wildwaterbaan al duidelijk zichtbaar

Naar het interview met Peter van Holsteijn
Naar de parkplanner van Toverland

2012 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen