Dizz in Bobbejaanland - Foto: (c) Parkplanet

Knallende opening Dizz in Bobbejaanland

In 2011 werd achtbaan Dizz in Bobbejaanland geopend met knallend vuurwerk. Alles onder het toeziend oog van de weduwe van Bobbejaan, Josée Schoepen.

Street art

Dizz heet de nieuwe spinning coaster van Bobbejaanland. Bij de officiële opening in 2011 wandelden honderden genodigden en afgevaardigden van de pers over de rode loper die toegang gaf tot de zeventien meter hoge en 430 meter lange achtbaan. Langs de loper hadden diverse graffiti-artiesten ieder een eigen stukje ‘muur’ tot hun beschikking waarop zij hun kunsten mochten vertonen. De graffitikunst past perfect bij het thema dat Dizz heeft meegekregen: kleurrijke street art.

Grafitti-artiesten bij de opening van Dizz in Bobbejaanland - Foto: (c) Parkplanet

Hippe thematisering

De tracks en pilaren van de nieuwe achtbaan in Bobbejaanland hebben zelf een ietwat sombere, donkere kleur gekregen, maar de ingang, het station en zelfs de karretjes maken veel goed: daar spat de kleur van af. Het Belgische park koos voor graffiti en street art om de baan op te fleuren. Het Antwerpse bureau Content Cowboys werd ingeschakeld om de thematisering uit te voeren. Het ontwerpbureau koos drie collectieven van street artists om de omgeving van de achtbaan een hippe thematisering mee te geven.

Dansers

Op de openingsavond had een dertigtal dansers bezit genomen van de roller coaster aan de rand van het grote meer. Voor de veiligheid vastgesnoerd in tuigjes op de hoogste remsecties van de baan of aangelijnd balancerend op de trappen van de liftheuvel dansten de breakdancers bijna twee uur lang op de muziek van de dj. Die mixte composities die perfect pasten bij de zwoele 25-plus temperatuur van de openingsavond.

Dansers bij de opening van Dizz in Bobbejaanland - Foto: (c) Parkplanet

Race tegen de klok

Commercieel directeur Peggy Verelst vertelde het premièrepubliek dat de tijdige opening van Dizz een race tegen de klok was geweest. “We krijgen het nooit op tijd voor elkaar, dachten we. Maar we hadden onze trouwe bezoekers beloofd dat Dizz vanaf de eerste dag in dit seizoen open zou zijn. We hebben het gered dankzij de tomeloze inzet van achtbaanfabrikant Maurer Söhne en de andere bouwers.” Dizz is een topper bij het publiek, vertelde Verelst. “We hebben nog nooit zoveel spontane reacties van onze gasten gehad als nu. Het publiek noemt Dizz snel, hoog en dizzy.”

Karretje van achtbaan Dizz - Foto: BobbejaanlandBakskes

Bobbejaanland heeft de bezoekers de kans gegeven ook een steentje bij te dragen aan Dizz: het park vroeg de fans een ontwerp in te leveren voor de karretjes – Bobbejaanland noemt ze ‘bakskes’ – van Dizz. “Dat hebben we geweten”, zegt Verelst. “Er kwamen maar liefst 1600 ontwerpen binnen; onze computers sloegen er van op hol.” Een vakjury koos de twee beste inzendingen – de jury kon geen keus maken; de makers werden beloond met ieder vier jaarabonnementen – en een publieksjury van 670 personen koos ook nog eens een creatie. Drie van de zes bakskes van Dizz zijn nu voorzien van een unieke, door de bezoekers zelf ontworpen decoratie.

VuurdoopDirecteur Roland Kleve van Bobbejaanland en Josée Schoepen - Foto: (c) Parkplanet

Algemeen directeur Roland Kleve vertelde trots te zijn op het park; ‘een schitterende erfenis die in de afgelopen vijftig jaar met zorg werd opgebouwd’. “Toen mijn ouders onlangs 55 jaar getrouwd waren, zijn we met de hele familie naar Bobbejaanland geweest. Het is echt het plezantste land”, zei de Eindhovenaar tegen de aanwezigen. De directeur verklapte aan de toehoorders dat hij tijdens de eerste zes dagen van zijn directeurschap al een nieuwe vriendin had opgedaan. Een vrouw die altijd trouw aan de zijde van oprichter Bobbejaan Schoepen had gestaan, gaf hij de aanwezigen een hint. Tot ieders verrassing en instemming riep Kleve vervolgens Josée Schoepen, de weduwe van Bobbejaan, op het podium.

Mevrouw Josée Schoepen in Bobbejaanland - Foto: (c) Parkplanet

Vriendin

Josée Schoepen woont nog steeds op het terrein van Bobbejaanland. Er was echter de laatste jaren een kloof gegroeid tussen de familie Schoepen en het park, die zich onder meer uitte in gekibbel in de media. Met de komst van mevrouw Schoepen naar de opening van Dizz lijkt de kou tussen de familie en het park uit de lucht en dat is pure winst voor het jubilerende Bobbejaanland. Josée Schoepen bedankte Roland Kleve voor de uitnodiging: “Wij kunnen dit als familie alleen maar heel positief opnemen.” Schoepen en Kleve openden vervolgens Dizz door op een grote, rode knop te drukken.

LefEnthousiast publiek bij de opening van Dizz in Bobbejaanland - Foto: (c) Parkplanet

Na de toespraken was het bij ‘valavond’ tijd voor de openingsact van Dizz. Bobbejaanland toonde lef: het spectaculaire vuurwerk werd haast voor de voeten van de gasten afgestoken en vanaf de remsecties van de achtbaan werden – ondanks het gortdroge bosgebied waarin Dizz staat – kolommen vuur de lucht in geschoten. Eén vuurpijl belandde in een achtertuin van een buurman en veroorzaakte daar een klein brand, die echter snel door de brandweer kon worden geblust. Het premièrepubliek merkte daar niets van; het genoot met volle teugen. Door de duistere avond en langs het knallende vuurwerk raceten de draaiende karretjes met 55 kilometer over de baan. De opzwepende muziek en het aanzwellende vuurwerk ontlokten een enthousiast applaus bij de aanwezigen. Na afloop mochten de genodigden de achtbaan zelf uitproberen. Dizz was op waardige wijze officieel geopend: duizelingwekkend en dynamisch.

De geschiedenis van Bobbejaanland
 Naar het parkprofiel van Bobbejaanland

2011 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Foto bakske: Bobbejaanland

Meest bezochte parkprofielen