Fantasypride in Phantasialand - Foto: Teejott

Pretparken kleuren roze

Fantasypride in Phantasialand - Foto: Teejott
De Efteling, Phantasialand en de Amerikaanse Disney-parken hebben de komende maanden allemaal Gay Days.

Op deze dagen komen homo’s en lesbiennes en hun families en vrienden massaal naar de parken.

Amerika

In de Verenigde Staten zijn Gay Days al jarenlang een gigantisch succes. In Walt Disney World bij Orlando en Disneyland bij Los Angeles komen jaarlijks vele tienduizenden in rood geklede homo’s en lesbiennes bij elkaar om samen enkele dagen plezier te beleven. De Gays Days in de Verenigde Staten zijn uitgegroeid tot mega-evenementen, met gigantische party’s op diverse plekken in en rond de pretparken.
Fantasypride in Phantasialand - Foto: Teejott

Fantasypride

Ook Phantasialand bij Keulen kent sinds zeven jaar het telkens populairder en drukker wordende Fantasypride. Dit jaar wordt op zaterdag 18 juni de achtste editie gehouden. De roze dag in Phantasialand wordt steeds groter, niet in de laatste plaats omdat de onderneming in Brühl zelf financieel een steentje bijdraagt en omdat er overal in het park speciale evenementen, activiteiten en party’s worden georganiseerd.

Wet T-shirt

Op het programma van Fantasypride staan een wet T-shirt-wedstrijd, stand up-comedians en variété. Er is ook een optreden van de Lady Gaga look-a-like Marcella Rockafella. ’s Avonds is er een live show in het Silverado Theater en vanaf 22.00 uur zijn er op diverse plaatsen in het park feesten, die voor bezoekers gratis toegankelijk zijn. Sommige attracties, waaronder achtbaan Black Mamba, blijven voor de Gay Day langer open.

{googleads right}Klapper

Voor het eerst sinds lange tijd wordt ook in de Efteling weer een Gay Day georganiseerd. Op Facebook werd de belangstelling voor zo’n dag gepeild en de behoefte bleek groot te zijn. Om die reden organiseren enkele enthousiastelingen op zaterdag 11 juni GayDay@Efteling. “Zo’n feestelijke dag voor homo’s, lesbiennes, hun familie en vrienden is een mooie inspiratiebron voor anderen”, vindt initiatiefnemer Alfred Verhoeven. “Kijk naar de Roze Maandag op de Tilburgse kermis, wat voor een klapper dat elk jaar weer is.”

Roze families

Bij de GayDay@Efteling zullen naast gay bezoekers ook andere gasten in het park zijn. “Het wordt een dag waarop de LGBT-gemeenschap met vrienden, familie, buren en collega’s fun kan hebben in een heel andere setting dan bij Gay Pride in Amsterdam”, zegt Verhoeven. “De Gay Day is ook uitermate geschikt voor roze families, die kunnen laten zien dat ze er zijn en dat zulke gezinnen uitstekend gedijen. Het wordt een dag van tolerantie, diversiteit en zichtbaarheid.”

Loterij

Bezoekers kunnen via de site van GayDay@Efteling kaartjes voor die dag bestellen met 2,50 euro korting. Bovendien doen ze dan mee aan een grote loterij, waarbij prijzen als designstoelen, luxe hotelovernachtingen en theatertickets te winnen zijn. Ook de vele roze abonnementshouders van de Efteling kunnen meedoen aan de loterij. De deelnemers aan de Gay Day worden gevraagd op 11 juni iets roods aan te trekken, zodat ze herkenbaar zijn.
 
15-5-2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Fantasypride (TeeJott) e.a.

Meest bezochte parkprofielen