Restaurant Welkom in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Pierre Wind sneert over eten in pretparken

Restaurant Welkom in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet
 
Voor het eten hoef je niet naar een pretpark te gaan, vindt televisiekok Pierre Wind. Naast stevige sneren over het voedsel in diverse parken gaf de bekende kok ook complimenten: aan de horeca in Burgers’ Zoo en aan Efteling-restaurant Welkom.
Het VARA-consumentenprogramma Kassa vroeg televisiekok en columnist Pierre Wind om het eten in een aantal pretparken te testen. Wind toog naar de Efteling, Walibi Holland, Attractiepark Slagharen, Duinrell en Burgers’ Zoo. Hij keek in eerste instantie naar hoe het eten was bereid: of de frietjes gaar waren, of de kroket knapperig was, of de broodjes en salades vers waren en het vlees niet te droog. Wind lette ook op smaak, maar gaf toe dat dat een subjectief gegeven is, en hij beoordeelde of er verse alternatieven zijn, zoals vers fruit en vruchtensap.
 
Kok Pierre Wind test pretpark-eten

Dramatisch

De uitkomsten van het onderzoek van Pierre Wind waren niet bemoedigend; de hyperactieve kok deelde heel wat sneren uit. Zo betitelde hij de kwaliteit van het voedsel in Walibi Holland als ‘dramatisch’, noemde hij de hamburger in Duinrell ‘overleden’, kon je met de kroket in Attractiepark Slagharen ‘kleien’ en ‘beledig je met het Chinese eten in Pagode in de Efteling elke Chinees’.

Vet

Het slechtst was het volgens Wind gesteld met het eten in Walibi Holland en Duinrell. Beide parken kregen van de bekende kok het oordeel ‘zeer slecht’. In de Mexican Corner van Walibi werd de friet te lang bewaard en droop het vet eruit. De salade was droog, oud en smaakloos. En de haring op brood was bevroren. Alleen de aardappelstick was volgens Wind geslaagd.
 
Kok Pierre Wind test pretpark-eten

Maatregelen

In Duinrell is de horeca in handen van V&D-cateraar La Place. Wind noemde de maaltijden in het park in Wassenaar ‘mijn slechtste La Place-ervaring in jaren’. De friet bij eetgelegenheid De Paardenstal was niet goed gaar, de hamburger was uitgedroogd, de salade veel te zout en de kippensoep smerig. Er waren wel verse sappen te krijgen en fruit, maar zeven aardbeien voor drie euro is in de ogen van Pierre Wind bespottelijk duur. De gesuikerde appel was wel heel geslaagd. Duinrell kondigde na de uitzending van Kassa meteen maatregelen aan: het personeel werd opnieuw geïnstrueerd en de procedures aangescherpt.

Vers fruit

De Efteling en Attractiepark Slagharen deden het iets beter, maar kregen toch nog een onvoldoende. In Slagharen waren het broodje Duitse worst en de hamburger goed, maar kregen de kroket, de poffertjes en de pannenkoek een slechte beoordeling. Wind vond het jammer dat hij nergens vers fruit of sap kon krijgen. Attractiepark Slagharen liet in een reactie weten dat er wel degelijk vers fruit en vruchtensappen te koop zijn en dat er op het park een wokrestaurant is waar het eten vers bereid wordt.
 
Restaurant Welkom in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

{googleads right}Horeca Kwaliteitsplan

In de Efteling was Pierre Wind bijzonder te spreken over restaurant Welkom, naast Vogel Rok. Maar voor de rest was het volgens de kok in het park kommer en kwel. Bij De Smulpaap op het Anton Pieckplein bijvoorbeeld was de patat niet gaar en de hamburger oud en droog. De Efteling vindt het jammer dat Wind niet in vernieuwde eetgelegenheden als Octopus, Oase, Station De Oost en Casa Caracol is geweest. Daar is het Horeca Kwaliteitsplan, dat in 2010 van start ging en stapsgewijs in het park wordt doorgevoerd, toegepast en het aanbod van etenswaren verbeterd.

Vakkennis

De enige positieve eindbeoordeling ging naar Burgers’ Zoo in Arnhem. Het eten kwam er vers uit de wok en de dierentuin kreeg daarom van Wind het predicaat ‘ruim voldoende’. Volgens de televisiekok moet het management van de pretparken de wil hebben veranderingen aan te brengen. “Natuurlijk worden er wel eens foutjes gemaakt, maar de basis en de vakkennis moeten kloppen. Op de meeste parken kan je op één of meerdere plekken wel goed en lekker eten; ze kunnen het dus wel. Ze zouden wat minder winst op het eten moeten maken en zorgen dat ze investeren in goed en lekker eten in alle tentjes, dat verdienen ze later dan toch wel terug. En zorg voor veel gezonde, verse alternatieven die ook betaalbaar zijn.”
 
2-5-2010 © Tekst en foto’s: Parkplanet – Screenshots: VARA

Meest bezochte parkprofielen