Zes maanden Disney World

Een half jaar stage lopen in Walt Disney World. Voor velen een droom, voor vijf jonge mensen uit Nederland werkelijkheid.

Pieter van den Broek uit Etten-Leur, Ivan Koole uit Gouda, Annemieke Verbeek uit Breda, Michelle Gouka uit Oosterhout en Maxime Noldus uit Venlo zijn studenten Theme Park Management aan de NHTV in Breda. Zes maanden lang steken ze de handen uit de mouwen in Walt Disney World in Florida: ze lopen stage bij de grootste pretparkenenclave ter wereld. En een stage bij Disney is geweldig, vindt de twintigjarige Michelle Gouka. “Als je de kans krijgt, moet je die zeker grijpen. All your dreams can come true, if you have the courage to persue them!”

Het leven in de Amerikaanse Sunshine State is wel heel anders dan in Nederland, maar over de huisvesting is Ivan Koole (26) tevreden. “Qua housing is Disney in vergelijking met andere international college programs goed bezig. De appartementen zijn over het algemeen prima en je betaalt een redelijke all inclusive huurprijs, te vergelijken met een studentenkamerprijs in Nederland. Alleen moet je hier wel je kamer delen met een roommate.”

Pieter van den Broek (20) vindt stage lopen bij Disney een unieke kans waar hij zeer dankbaar voor is. “Ik heb soms momenten dat ik het te lang of te eentonig vind, maar het belangrijkste is dat deze stage niet alleen voor school is of voor werk. Dit was voor mij een kans om nieuwe vrienden te maken, nieuwe ervaringen op te doen, niet meer bij mijn ouders te wonen, nieuwe culturen te ontdekken en de wereld te zien. Deze stage heeft mij meer levenslessen gegeven dan ik ooit zou kunnen verzamelen in Nederland en dat is onvervangbaar. Disney is een plek waar dromen uitkomen en ik spreek, denk ik, voor allen als ik zeg dat wij deze kans nooit hadden willen missen.”

Welke jobs verrichten jullie in Walt Disney World?

Annemieke (19): “Ik ben lifeguard in de waterparken Typhoon Lagoon en Blizzard Beach. Het speciale van lifeguard zijn is dat de gasten je honderd procent vertrouwen en rustig de kinderen in het ene bad laten spelen en zelf naar de andere kant van het park gaan. Er is toch een lifeguard, dus er kan niks gebeuren, denken ze.” Ook Ivan is lifeguard in de waterparken. Hij beaamt de ervaringen van Annemieke, maar voegt er wel nog een voordeel van werken bij Disney World aan toe: “Het onbegrensd bezoeken van de parken is uiteraard heel erg leuk.”

Michelle werkt bij de show van Beauty and the Beast in Disney’s Hollywood Studios. “Het contact met de gasten is heel speciaal en de kleine dingen die je kunt doen om hen zichzelf heel speciaal te laten voelen. Het gebeurt zo vaak dat ik tijdens mijn werk complimenten of knuffels krijg van gasten omdat ze het zo leuk vinden hoe ik met ze omga of wat ik voor ze doe.”

“Op het moment dat je onstage (in het park, red.) loopt, voel je sfeer in de lucht hangen en wil je er deel van uitmaken en het versterken”, zegt Pieter. “Dat is de kracht van Disney en volgens mij de reden dat de cast members zo goed zijn. Zoals Michelle al zei zijn het de kleine details die het verschil maken en dat is de magie die we iedere dag neerzetten.”

DHS San Francisco 11PP
Wat heb je in de afgelopen tijd geleerd?

“Vooral erg positief, opgewekt en blij doen”, vindt Michelle. “Dat werkt perfect bij de Amerikanen.” Annemieke heeft ervaren dat aardig zijn tegen kinderen heel positief werkt. “Voor veel Amerikanen zijn hun kinderen hun alles. Als je een klein grapje met hen uithaalt of een gesprek aangaat, dan zijn de ouders meteen helemaal gelukkig.”

Maxime vindt het vooral mooi om te zien dat zo’n succesvol bedrijf als Walt Disney World op een aantal heel eenvoudige basics draait. “Die zijn voornamelijk heel vanzelfsprekend, maar ze zorgen er wel voor dat iedereen op eenzelfde lijn zit. Daarbij werkt het gewoon heel goed bij Amerikanen als je simpelweg enthousiast bent.”

Hoe denk je wat je geleerd hebt toe te kunnen passen in je latere loopbaan?

“Deze ervaring en alle indrukken die ik heb opgedaan kan ik later zeker gebruiken”, zegt Ivan. “Ik kan ze nu nog niet helemaal plaatsen, maar ik zal vast vaak in de toekomst denken: oh ja, zo deden ze dat bij Disney.”

Pieter: “Disney heeft een fantastische bibliotheek waar ik veel gebruik van heb gemaakt en deze combinatie van praktijk en theorie was een ideale combinatie. Ik heb gezien hoe Disney fantastische producten neerzet en dit ondersteunt met processen, maar ook dat Disney achter de schermen soms de plank misslaat. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat een bedrijf gebouwd moet zijn op integriteit en respect. Of Disney dit zelf altijd ten uitvoer brengt, laat ik in het midden.”

“Het belangrijkste dat ik geleerd heb en wat ik ook zal toepassen in mijn verdere loopbaan is dat je iedereen om je heen – of het nu gasten zijn, collega’s of werknemers – zich welkom moet laten voelen”, stelt Maxime. “Wanneer werknemers zich goed bij een bedrijf voelen, er een leuke collegiale band is, dan gaat het contact naar de gasten vanzelf goed.”

Magic Kingdom - Foto: (c) Adri van Esch
Jullie kennen Walt Disney World inmiddels heel goed. Wat is je favoriete plek?

Annemieke: “Toch wel het Magic Kingdom. Op het moment dat ik daar binnenloop, heb ik echt het Disney-gevoel. Vooral de shows in de avond blijven me fascineren, ook al heb ik ze inmiddels een stuk of tien keer gezien. Buiten Walt Disney World is Vista Way, de plek waar ik woon, mijn favoriet. Ik heb het gevoel alsof ik al vier maanden op een vakantiepark woon met een aantal goede vrienden. Het is hier gewoon super en er zijn veel mogelijkheden om even lekker te kunnen ontspannen na een dag hard werken.”

“Applebees!”, roept Michelle enthousiast. “Het is een restaurant met bar waar je heerlijk kunt eten en gezellig wat kunt drinken voor niet al te veel geld. En ik hou van SeaWorld! Anderen vinden het park misschien wat minder, maar ik vind het heerlijk om daar rond te lopen en zeerobben te bekijken, hoe die heerlijk door het water zwemmen.”

De favoriete plek van Maxime is Epcot. “Vooral in de avond met het vuurwerk. Dat zal ik dan ook het meest gaan missen: nog even na het werk naar het meest spectaculaire vuurwerk blijven kijken en overal om je heen mensen zien genieten. Buiten Disney World is Key West toch wel mijn favoriete plek, het zuidelijkste eiland van Florida. Er hangt daar een geweldige sfeer van allemaal levensgenieters. Ik ben er nu twee keer geweest en ik hoop er nog een keer naar toe te gaan in de komende twee maanden.”

Hollywood Studios is de favoriete plek van Ivan. “Dit filmpark is natuurlijk meer geschikt voor iemand van mijn leeftijd qua intensiteit van de attracties, maar ook de Art of Animation vind ik erg leuk. Daarbuiten vind ik Universal qua pretpark supergaaf. Daar staan intensievere attracties dan bij Disney en ik moet zeggen dat ze op het gebied van thematisering ook stappen vooruit zijn gegaan.”

Iedere keer als Pieter de show The Magic, Memories and You in het Magic Kingdom staat te bekijken, krijgt hij tranen in zijn ogen. “Deze show, met ongeveer vijfhonderd foto’s van gasten, komt voor mij het dichtste bij de visie van Walt Disney. Mooier kan het niet. Buiten Disney is Universal Studios mijn favoriet en eerlijk gezegd moet ik om de tijd naar Universal om even van Disney weg te zijn. Universal is een stuk volwassener qua attracties, shows en mentaliteit en dat mag af en toe wel even.”

Het Magic Kingdom vanuit de lucht - Foto: (c) Disney

Hebben jullie nog tips voor de lezers?

“Mijn twee favoriete attracties zijn Toy Story Midway Mania in Hollywood Studios en Captain EO in Epcot”, zegt Maxime. “Toy Story omdat het gewoon super interactief is en alles klopt in dit spel. Captain EO omdat het heel nostalgisch is en geweldig om de 3D-techniek van toen te zien. Ik ga elke keer weer swingend de zaal uit. Mijn favoriete restaurant is Longhorn Steakhouse, een restaurantketen die voor alle biefstukliefhebbers een echte aanrader is.”

“Ik hou van Disney, maar mijn favoriete attracties zijn toch echt Harry Potter and The Forbidden Journey en Spider-man in Islands of Adventure”, bekent Pieter. “Daarna absoluut The Haunted Mansion in het Magic Kingdom en American Adventure in Epcot.”

“Beauty and the Beast is een fantastische show”, prijst Michelle haar eigen werkplek aan. “Fantasmic, de eindshow in Hollywood Studios, moet je ook echt gezien hebben. En mijn meest favoriete attractie is Mickey’s PhilharMagic in het Magic Kingdom, een 3D-show met allerlei stukken van bekende Disney-films erin en dat samengevoegd tot één verhaal met Donald in de hoofdrol. Ik kan deze show echt blijven bewonderen omdat de mooiste liedjes worden gebruikt en het heerlijk is om naar te kijken.”

Annemieke heeft ook nog enkele goede tips: “Plan je bezoek van te voren: welke shows wil je zien en hoe laat beginnen die? Maak gebruik van Fastpasses en Single Riders Lines, want dat maakt de wachttijden een stuk korter. Als je echt lekker wilt eten in een Disney-park, dan raad ik de restaurants in Epcot’s World Showcase aan. Mijn favoriete attracties zijn achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster en The Tower of Terror in Hollywood Studios en Expedition Everest in Animal Kingdom, omdat ik vooral van thrillrides hou. Maar ook de attracties in Magic Kingdom’s Fantasyland en Toy Story Midway Mania in de Hollywood Studios vind ik helemaal geweldig omdat ze zo goed gethematiseerd zijn.”

Toy Story Mania in Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Disney
Nog een paar laatste echte insiders tips?

Michelle: “Wie naar de Hollywood Studios gaat, moet als eerste een Fastpass Plus regelen voor Toy Story Midway Mania en dan Indiana Jones zien. Dan hoef je je de rest van de dag niet meer te haasten en kun je alles op je gemak doen.”

“Bezoek ook één van de Disney-waterparken”, tipt Annemieke. “Een heel ander niveau zwembad dan er in Nederland te vinden is en zeker de moeite waard!”

“Als je in het voorjaar wilt gaan, ga niet voor of tijdens de meivakantie want dat is hier echt een drukke periode”, sluit Ivan de tipronde af.

2011 © Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen