De eerste paal voor de nieuwe achtbaan gaat de grond in

Geluidsarm Duinrell

De eerste paal voor de nieuwe achtbaan gaat de grond in
 
Duinrell moet een heel nieuwe milieuvergunning aanvragen bij de gemeente Wassenaar. De gemeente vindt dat de bestaande vergunning uit 1997 onoverzichtelijk is geworden.

De nieuwe vergunning moet meer duidelijkheid brengen voor het park en de gemeente, maar ook voor de omwonenden.

Lawaai

Duinrell staat al jarenlang oog in oog met omwonenden die vinden dat er teveel lawaai uit het pretpark en de aangrenzende camping komt. Bij de bouw van loopingachtbaan Falcon eisten diverse buren van Duinrell dat er een geluidsscherm rond de attractie zou komen.

Geluidsoverlast

Het voorkomen van geluidsoverlast is voor het park in Wassenaar prioriteit nummer 1 geworden. Het park wil koste wat kost voorkomen dat buurtbewoners tot aan de Raad van State klagen over herrie, zoals in 1990 gebeurde. Het pretpark benadrukt daarom bij elke nieuwe activiteit dat het om een geluidsarme aanvulling gaat.

Concepttekening achtbaan 2012 Duinrell

Vergunning

Zoals bij de nieuwe familieachtbaan waarvoor vorige week van de gemeente een vergunning is verkregen. De nieuwe roller coaster (concepttekening hiernaast) – met een hoogte van vijftien meter en totale lengte van 361 meter – is geluidsarm, laat de directie duidelijk weten.

Heien

De bouw van de nieuwe attractie is vandaag van start gegaan met het heien van de palen. Naar verwachting is de bouw voor het eind van het jaar voltooid, waarna de testfase begint. De nieuwe achtbaan, die een plaatsje krijgt tussen Falcon en de Kikkerachtbaan, zal bij aanvang van het seizoen 2012 open gaan.

{googleads right}Geen overschrijding

Omdat geluid uit het park en de camping gevoelig ligt, heeft de gemeente drie onderzoeken laten uitvoeren naar het geluidsniveau in en om Duinrell. Uit de onderzoeken blijkt dat schoolreisjes geen overschrijding van de geluidsnormen opleveren omdat bussen voor schoolreisjes direct naar de kassa op het achterste deel van het parkeerterrein worden gestuurd.

Geluidstoename

Ook de vorig jaar in gebruik genomen Falcon blijft binnen de geluidsnorm. De achtbaan levert volgens het rapport nauwelijks een geluidstoename op bij de gevels van woningen. Bij twee huizen echter kwam het geluidsniveau regelmatig boven de norm uit. In een nieuwe milieuvergunning zullen daarvoor duidelijke voorschriften worden opgenomen.

Stemgeluid

De gemeente heeft bepaald dat bij een eerst komende verandering – bijvoorbeeld de bouw van weer een nieuwe attractie – alleen nog een revisievergunning in behandeling zal worden genomen. Daar kunnen nieuwe voorschriften in komen te staan, bijvoorbeeld gedragsvoorschriften en meer duidelijkheid over het punt ‘menselijk stemgeluid vanaf de camping’. Wassenaar meent dat een nieuwe milieuvergunning het park uiteindelijk voordeel zal opleveren: de behandeling van toekomstige aanvragen van Duinrell zal erdoor bespoedigd worden.
 
8-6-2011 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Duinrell

Meest bezochte parkprofielen