Zwaaien met het toverstafje in het Toverhuis van Toverland

Toveren met led-licht

Nederlandse led-pistolen laten draken brullen, vulkanen exploderen en kristallen van kleur veranderen.

Interactiviteit is het toverwoord in attractieparken: gasten willen niet alleen passief vermaakt worden, maar actief bij een belevenis worden betrokken. Lagotronics uit Venlo speelt in op die behoefte: het bedrijf ontwerpt en vervaardigt systemen waarmee de bezoekers zelf in de attractie allerlei onderdelen in werking kan zetten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lasersystemen met led-licht.

Lichtcreaties

Licht is de leidende draad bij Lagotronics. In 1979 startte de onderneming met het verzorgen van opzwepend licht bij discoshows. Later werden grote lichtcreaties en showsystemen geleverd aan bijvoorbeeld Endemol. Het Limburgse bedrijf is nog steeds groot in de wereld van televisie en theater, maar heeft inmiddels ook naam gemaakt in pretparken over de hele wereld.

Disney Cinema Parade in de Walt Disney Studios - Foto: (c) ParkplanetAansturing

Met sensoren van Lagotronics worden figuren in darkrides in werking gezet en treintjes op achtbanen gecontroleerd. Het bedrijf levert bewegende animatronics, zorgt voor verlichting van gebouwen en attracties en laat geluid klinken en beelden zien op het moment dat de ontwerpers dat willen. De Limburgse onderneming verzorgde onder meer de aansturing, voedingssystemen en decorbouw van de – inmiddels gestopte – Disney Cinema Parade in de Walt Disney Studios bij Parijs. Maar het meest succesvol in de pretparkenwereld is wel hun product LagoTrig.

Pistool

De ‘trig’ in LagoTrig komt van ‘trigger’, Engels voor trekker van een geweer of pistool. Met geweren kunnen bezoekers in attracties allerlei doelen raken, waarmee ze punten verdienen. Elk schot in de roos laat tevens attributen en decorstukken bewegen en zorgt voor licht- en geluidseffecten.

Abenteuer Atlantis in Europa-ParkAtlantis

Een attractie die op grote schaal gebruik maakt van LagoTrig is Abenteuer Atlantis in het Zuid-Duitse Europa-Park. In de attractie, bedacht door de Nederlandse ontwerper Michel den Dulk, dalen bezoekers in kleine open duikbootjes af in de verzonken stad Atlantis. Onderweg kunnen de reizigers schieten op liefst 95 targets – kleine oplichtende doelen, ingebouwd in het decor, die van kleur veranderen zodra ze geraakt worden.

Score

In de voertuigjes zijn in totaal 122 geweren gebouwd waarmee led-stralen richting targets kunnen worden geschoten. De scores van iedere berijder worden bijgehouden op displays in het karretje, maar zijn ook te zien op een groot bord bij de uitgang. Niet zelden besluiten gasten daar om nog eens in te stappen en de uitdaging aan te gaan hun score te verbeteren.

The Temple in Legoland BillundLego

Vergelijkbare LagoTrig-systemen leverde Lagotronics al aan parken over de hele wereld; onlangs nog aan Legoland in het Deense Billund, waar de darkride The Temple werd uitgerust met de vriendelijke pistolen uit Venlo. Zusterpark Legoland Windsor, vlakbij Londen, schakelde Lagotronics in voor de attractie Atlantis Submarine Voyage, waarin de bezoekers in waterdichte onderzeeërs een reis maken tussen vijftig soorten zeldzame haaien, roggen en tropische vissen, aangevuld met bijna honderd Lego-modellen. Lagotronics zorgde onder meer voor allerlei audio-, video- en led-effecten.

Potlood

Het revolutionaire schietsysteem van de Limburgers kan ook op andere creatieve manieren worden ingezet. In Potts Park in het Duitse Minden kreeg de attractie Buntstift – een acht meter hoge toren in de vorm van een potlood met tweepersoons stoeltjes – een upgrade met laserpistolen. De ene berijder trekt het stoeltje met een takelconstructie omhoog, terwijl de ander schiet op oplichtende doelen rondom de toren (zie video onder). De scores worden bijgehouden op een display bij de attractie.

Toveren met een toverstafje in het Toverhuis van ToverlandToverhuis

In 2008 nam Toverland in Sevenum een bijzondere variant van LagoTrig in gebruik. Gasten bezoeken het Toverhuis en nemen een toverstokje mee waarmee ze allerlei voorwerpen kunnen laten bewegen. Ze richten hun stafje op diverse doelen en krijgen de indruk dat dat magische krachten bezit. De led-straal in het stokje stuurt allerlei effecten aan. Op commando begint plots een pot op het vuur te koken, komt er een kikker uit de regenton gekropen en gaat het bed bewegen.

Kristallen

In het Toverhuis van het Limburgse attractiepark kan men met de toverstaf kristallen van kleur laten veranderen, de deksel van een kist laten klapperen of een heks laten verschijnen, die vervolgens ook nog eens een scheetje laat. En dat allemaal met de led-stralen van Lagotronics, de lichttovenaars uit Venlo.

lagotronics carlo gortjesLagotronics

Led-pistolen en geavanceerde driedimensionale videogames, Lagotronics uit Venlo maakt het mogelijk. “Ik heb altijd een goede neus voor de allernieuwste technieken gehad”, zegt eigenaar Carlo Görtjes.

Lees het interview met Carlo Görtjes

2011 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Toverland, Europa-Park, Legoland, Adri van Esch

 

Meest bezochte parkprofielen