California Zephyr vertrekt uit Disney California Adventure - Foto: (c) Disney

Zephyr naar museum

California Zephyr vertrekt uit Disney California Adventure - Foto: (c) Disney
 
Disney California Adventure heeft de cabine van de beroemde California Zephyr geschonken aan een spoorwegmuseum. Het levensgrote treindeel stond bij de ingang van het park maar moest wijken voor de nieuwbouw van het entreegebied.
De voormalige Golden Gate Bridge in Disney California Adventure - Foto: (c) Parkplanet

Golden Gate

Disney California Adventure, het park naast Disneyland in Anaheim, krijgt een totaal nieuw ingangsgebied. De bouw daarvan is in volle gang. Bestaande delen van de entreepartij moeten daarvoor wijken en zijn inmiddels al gesloopt. Zo werd een versie van de Golden Gate Bridge, waarover het spoor van de monorail liep (foto links), onlangs ontmanteld.

Getakeld

Vorige week werd weer een gedeelte van het oude ingangsgebied gesloopt. De bok van de California Zephyr van de Western Pacific Railroad – één van de drie spoorwegmaatschappijen die Zephyr exploiteerde – werd van zijn plaats getakeld en uit het attractiepark verwijderd. De kop van de trein deed dienst als locatie voor de eettentjes Bur-r-Bank Ice Cream en Baker’s Field Bakery.
De California Zephyr wordt uit California Adventure getakeld - Foto: (c) Disney

Uitzicht

De legendarische California Zephyr reed van 1949 tot 1970 tussen Chicago en San Francisco. Het was destijds niet de snelste trein in de Verenigde Staten, maar het was wel de trein met het mooiste uitzicht, onder meer op de Rocky Mountains, de Sierra Nevada en de oevers van de Colorado-rivier.

{googleads right}Treinrit

De laatste treinrit tussen Chicago en San Francisco vond plaats op 20 maart 1970. Tegenwoordig rijdt de Amerikaanse maatschappij Amtrak nog op gedeeltes van het traject van The Silver Lady, zoals de California Zephyr in de hoogtijdagen wel werd genoemd.

Buena Vista Street

Disney heeft het treingedeelte geschonken aan het Western Pacific Railroad Museum in het stadje Portola (Californië). De cabine, die een plaatsje krijgt in de Zephyr Project Collection van het museum, moest wijken voor de nieuwe thematisering van de ingang. Tot nu toe vormde Sunshine Plaza de entree van het park, na de verbouwing heeft California Adventure een eigen Main Street, de Buena Vista Street. Blikvanger van de ingangsstraat wordt een replica van het Carthay Circle Theatre, een beroemd filmtheater dat van 1926 tot 1969 in Los Angeles stond en waar in 1937 de wereldpremière was van de Disney-tekenfilm Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.
 
16-8-2011 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney, Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen