Windseeker boven Knott's Berry Farm

Mooie miljoenendeal

Windseeker boven Knott's Berry Farm
Niet minder dan vier gigantische zweefmolens bouwde het Friese Mondial in even veel attractieparken in de Verenigde Staten. Met de megadeal was twintig miljoen dollar gemoeid.

 
Supernova van Mondial op de kermis - Foto: Frank van der Heijden

Kermisattracties

Mondial in het Friese Terband, bij Heerenveen, is vooral bekend geworden van de vele kermisattracties die het bedrijf leverde. Op kermissen in heel Europa kom je reuzenrad-versies en attracties met spannende namen als Space Roller, Jet Force, Heartbreaker, Eclipse, Shake & Roll en Airwolf van de firma Mondial tegen. Het bedrijf werd in 1987 opgericht.

Mondjesmaat

Voor pretparken leverden de Friezen tot voor kort slechts mondjesmaat attracties. In Fort Fun staat de attractie Shake van Mondial, die in het Duitse pretpark Tomahawk heet, en in het Groningse Duinen Zathe staat de Supernova, een grote bank die tussen twee enorme armen beweegt. Pretpark Canada Wonderland heeft ook enkele Mondial-attracties in zijn pretassortiment: Top Scan, Psyclone en Riptide.
Windseeker van Mondial

Zweefmolens

Dit jaar lijkt Mondial echter een doorbraak te beleven in de attractieparkenwereld. Het bedrijf sleepte een order van twintig miljoen dollar binnen van de Amerikaanse pretparkengroep Cedar Fair. Het bedrijf mocht tientallen meters hoge zweefmolens leveren aan vier parken behorend tot het concern: Cedar Point in Sandusky en Kings Island bij Cincinnati (allebei in de staat Ohio), Canada’s Wonderland in de Canadese staat Ontario en Knott’s Berry Farm bij Los Angeles

WindSeeker

De torens met de naam WindSeeker zijn bijna 92 meter hoog. In totaal 64 bezoekers kunnen een adembenemende vlucht maken met een snelheid van ruim veertig kilometer per uur. Aan de top wijken de stoeltjes 45 graden naar buiten, wat voor nog meer spektakel zorgt. Omdat de gondels met solide stalen armen aan de draaiconstructie zijn bevestigd, zijn ze minder gevoelig voor wind, in tegenstelling tot zweefmolens waar de stoeltjes met kettingen zijn bevestigd.
 
Windseeker in Knott's Berry Farm

{googleads right}Onverwachte bewegingen

De eerste WindSeeker opende in mei, in Canada’s Wonderland. Inmiddels zijn de zweefmolens in alle vier de parken open. De ingebruikname van de WindSeekers verliep niet geheel vlekkeloos: de duostoeltjes bleken toch gevoelig voor wind, waardoor de gondels onverwachte en buitensporige bewegingen naar voren en naar achteren maakten. Sommige stoeltjes dreigden elkaar te raken. Door hydraulische dempers op het bovenste scharnierpunt van elke gondel te plaatsen, werd het probleem opgelost.

Enthousiast

Een rit in de WindSeeker duurt drie minuten, waarvan één minuut aan de top – op bijna honderd meter hoogte – wordt rondgecirkeld. De bezoekers zijn bijzonder enthousiast over de nieuwe attractie en ook het prachtige lichtspektakel op de torens kan veel gasten bekoren.
 
2011 © Tekst: Adri van Esch voor Parkplanet – Beeld: Knott’s Berry Farm, Frank van der Heijden

Meest bezochte parkprofielen