Artist impression van het Four Seasons-hotel in Walt Disney World - Beeld: (c) Disney

Disney World wordt kleiner

Artist impression van het Four Seasons-hotel in Walt Disney World - Beeld: (c) Disney
Walt Disney World heeft een lap grond verkocht aan de luxe hotelketen Four Seasons.

Op het afgestoten grondgebied wordt een hotel met 444 kamers gebouwd en er komen chique wooncomplexen.

Luxe

Drie jaar lang is er onderhandeld over bijna 120 hectare grond op het terrein van Walt Disney World bij Orlando in Florida. De Canadese hotelketen Four Seasons – bekend om de meest luxe faciliteiten die er in de branche bestaan – had het plan opgevat een hotel te bouwen in de pretenclave van Disney en wilde daarvoor bouwgrond aankopen op het terrein.

Deal

Disney en Four Seasons hadden goede contacten en het Disney-concern had de wil om de grond te verkopen. De economische crisis gooide echter roet in het eten en de onderhandelingen werden op een laag pitje gezet. Onlangs werden ze weer hervat en deze week werd de deal tussen de hotelketen uit Toronto en Disney World alsnog gesloten.
Golfbaan Osprey Ridge in Walt Disney World - Foto: (c) Disney

Golfbaan

Four Seasons betaalt 360 miljoen dollar voor een stuk grond bij golfbaan Osprey Ridge, die ook onder het management van het hotel gaat komen. Op het aangekochte terrein bouwt Four Seasons een luxehotel met 444 kamers in Palm Beach-stijl. Het hotel krijgt op de bovenste verdieping een restaurant dat uitzicht biedt op het Magic Kingdom. Er komen drie zwembaden, tennisbanen, een klimwand en een business centrum bij het hotel.

Huizen

Naast het hotel worden veertig appartementen gebouwd en nog eens negentig huizen. De luxe huizen zullen worden verkocht. Het dorpje dat daar ontstaat, krijgt de naam Golden Oak. Door de verkoop van de grond wordt Walt Disney World in feite 120 hectare kleiner. Maar veel zullen de gasten daar niet van merken. Er komt geen zichtbare afscheiding van het Four Seasons-gebied en Walt Disney World is 96 vierkante kilometer groot; enkele tientallen hectares meer of minder vallen niet op.
 
Hotels The Dolphin en The Swan in Walt Disney World - Foto: (c) Disney

Opmerkelijk

Toch is de verkoop van grond opmerkelijk. Walt Disney World verkocht al eerder grond, aan de Tishman Hotel Corporation. Die onderneming bouwde er de hotels The Swan en The Dolphin. Het eerste hotel wordt geëxploiteerd door Westin, het tweede door Sheraton. De uiterst modern vormgegeven hotels van de hand van architect Michael Graves kregen veel kritiek omdat ze vanwege hun hoogte horizonvervuilend zouden zijn.

{googleads right}Walt Disney

De verkoop van grond is ook bijzonder omdat Walt Disney zelf halverwege de jaren zestig zoveel grond in Florida kocht omdat hij niet wilde dat de omgeving van zijn themaparken zou worden verpest door lelijke hotels van andere ondernemingen. Dat was hem bij Disneyland in Californië een decennium eerder wel overkomen en hij wilde die fout niet nog een keer maken.

Niet goedkoop

Goedkope projectontwikkeling zal overigens bij Four Seasons niet aan de orde zijn. De hotelketen is de meest luxueuze ter wereld. Ze bestrijkt een markt die zelfs Disney World – met toch heel luxe hotels als Grand Floridian, Contemporary Resort en Animal Kingdom Lodge – niet bedient. Het nieuwe Four Seasons in Walt Disney World zal naar verwachting in 2014 open gaan.
 
16-9-2011 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen