Google doodle voor Mary Blair

Disney-imagineer Mary Blair kreeg een doodle op Google.

Het overbekende logo van Google wordt op speciale dagen vervangen door zogenaamde doodles, bijzondere Google-logo’s. Op 21 oktober viel die eer te beurt aan Mary Blair, die vooral bekend werd met haar ontwerp van It’s a small world, de vrolijke reis om de wereld die in vijf Disney-parken over de hele wereld te beleven is.

De doodle van Mary Blair op Google

Veel kleur

Mary Blair werd honderd jaar geleden geboren, op 21 oktober 1911. Het werk van Mary kenmerkte zich door uitbundig kleurgebruik en strakke, basic vormen. In 1940 ging de kunstenares werken voor de Disney Studios. Ze tekende onder meer voor de films Alice in Wonderland, Peter Pan en Assepoester.

Small world

Mary werkte een tijd als freelancer voor diverse opdrachtgevers, tot Walt Disney haar vroeg het ontwerp te maken voor It’s a small world. Disney had van Pepsi de opdracht gekregen een paviljoen te ontwerpen voor de Wereldtentoonstelling van New York in 1964. De opbrengst zou naar Unicef gaan; om die reden bedacht Walt dat het thema de kinderen van de wereld moest worden.

Overal in It's a small world is de typische Mary Blair stijl te zien

Verhuizing

Nadat de Wereldtentoonstelling de poorten sloot, verhuisde de attractie naar Disneyland in Anaheim. Later kwamen er gelijksoortige attracties in de parken in Florida, Tokio, Parijs en Hongkong.

Mozaïek

Blair is ook verantwoordelijk voor het 27 meter hoge mozaïek in het Contemporary Resort-hotel in Walt Disney World in Florida. Begin jaren tachtig werkte ze mee aan El Rio del Tiempo in het Mexico-paviljoen in Epcot. Die boottocht vertoont veel gelijkenissen met It’s a small world.

21-10-2011 © Tekst: Parkplanet – Doodle: Google  – Foto’s: Sanctumsolitude en Weesen

Meest bezochte parkprofielen