De nieuwe verlichting van het Efteling Hotel

Icoon voor Dreamport

De nieuwe verlichting van het Efteling Hotel
Midden-Brabant zou zichzelf moeten profileren als Dreamport, vindt Efteling-directeur Bart de Boer. Rijksweg N261 zou daarvan een tastbaar bewijs moeten worden.

De Efteling geeft zelf al het goede voorbeeld: het Efteling Hotel kreeg nieuwe buitenverlichting die het gebouw lijkt te doen zweven.

Dagbezoekers

Zuidoost-Brabant timmert al jaren zeer succesvol aan de weg als Brainport. West-Brabant afficheert zich als specialist op het gebied van transport en logistiek. Nu is Midden-Brabant aan de beurt om zich te profileren, vindt Efteling-directeur Bart de Boer. De regio waarin Nederlands grootste attractiepark gelegen is trekt jaarlijks tien miljoen dagbezoekers, een unicum in een straal van vijfhonderd kilometer. Het is daarom volgens De Boer logisch als de streek rond Tilburg zich gaat presenteren als Dreamport, waarbij brancheoverstijgend de onderscheidende producten en diensten van Midden-Brabant in de etalage komen te staan.

{googleads right}N261

Dreamport kan pas echt gestalte krijgen als er ook een fysiek symbool komt. Bart de Boer oppert daarom van de N261 – die dwars door de regio en langs de Efteling loopt – de tastbare verbeelding van Dreamport te maken. De weg wordt opnieuw aangelegd en deze week start daarvoor de aanbestedingsprocedure. Hét moment om het plan nu werkelijkheid te laten worden, stelt De Boer.

Themaviaducten

De parkdirecteur roept alle aannemers die gaan inschrijven voor de bouw van een viaduct over de rijksweg op zich bij het ontwerp te laten inspireren door begrippen als ruimte, warmte, blijdschap, droom, verbinden en welkom. Elk viaduct zou zo het thema Dreamport uit kunnen dragen.

De oude verlichting van het Efteling Hotel Luchtkasteel

Zelf gaf de Efteling afgelopen week het goede voorbeeld door het meest markante gebouw aan de N261 – het Efteling Hotel – van een compleet nieuwe buitenverlichting te voorzien. Eerder al werden de 98 comfortkamers en acht etages van het markante pand aangepast, nu straalt ook het exterieur het thema Luchtkasteel vol sprookjes uit.

Zweefeffect

In totaal werd de gevelverlichting van 7.500 gloeilampjes en 32 halogeenlampen (kleine foto) met een totaal vermogen van achtduizend watt vervangen voor duurzame led-verlichting met een vermogen van slechts tweeduizend watt. Met de aanpassing van de verlichting is een zweefeffect gecreëerd, waardoor de torens van het hotel los lijken te komen van de grond. In de avond is het verlichte Efteling Hotel nu het eerste icoon van de N261, de slagader van de regio die wellicht de nieuwe Dreamport van Nederland gaat worden.
 
3-10-2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen