Koning Oberon en zijn vrouw Titania in de musical Droomvlucht - Foto: Roy Beusker

Dromen op grote hoogte

Koning Oberon en zijn vrouw Titania in de musical Droomvlucht - Foto: Roy Beusker
Na bijna twintig jaar heeft Droomvlucht een verhaal. De populairste attractie van de Efteling kreeg een verhaallijn dankzij de gelijknamige musical uit 2011.
 
Een staande ovatie van het publiek viel de cast van Droomvlucht ten deel in het theater van de Efteling. Vandaag vond in het bijzijn van diverse BN’ers de wereldpremière plaats van de nieuwe musical. De show heeft zelf ook twee primeurs op zijn naam staan: het is de eerste musical waarbij Efteling Theaterproducties samenwerkt met Joop van den Ende Theaterproducties en het is de eerste musical gebaseerd op een attractie van de Efteling.
Slotapplaus bij de première van de musical Droomvlucht - Foto: Adri van Esch 

Favoriet

De attractie Droomvlucht opende in 1993 de deuren en veroverde meteen de harten van de bezoekers van de Efteling. De zweefvlucht door het zonnige feeënrijk en langs het zompige trollenbos belandde onmiddellijk op de eerste plaats in de favorietenlijst van de gasten, om die toppositie nooit meer los te laten.

Glansrol

Vijf jaar geleden ontstond het idee om die wonderlijke fantasiewereld het uitgangspunt te maken voor een musical. Langzaam maar zeker kreeg het idee handen en voeten, wat uitmondde in de feestelijke première vandaag in Theater de Efteling. Een glansrol was weggelegd voor de slechts dertienjarige Vajen van den Bosch, die de hoofdrol vervulde van Lila, het meisje dat met haar oma (schitterend vertolkt door Doris Baaten) een betoverende reis maakt naar een wereld die alleen in dromen kan bestaan.

Verhaal

De attractie Droomvlucht is destijds bewust ontworpen zonder verhaal; iedere bezoeker moest er zijn eigen gedachten en dromen bij kunnen hebben, vond bedenker Ton van de Ven. Sinds vandaag heeft Droomvlucht wél een verhaal; een bijzondere vertelling waarin tijdloze fantasie en hedendaagse realiteit – in het leven van Lila bijvoorbeeld nemen Facebook, de laptop en de iPod een grote plaats in – naadloos in elkaar overgaan.
 
Elfjes en trollen dansen in de musical Droomvlucht - Foto: Roy Beusker

Orkestbak

Efteling en Joop van den Ende kozen er voor om bij deze musical te werken met een orkestband en in plaats van muzikanten vóór juist meer spelers óp het podium te plaatsen. Door de grote cast zien met name de dansscènes er bijzonder indrukwekkend uit. Nog nooit zat een Efteling-musical zo goed in elkaar wat betreft vorm, kleur en beweging. En de orkestbak werd gebruikt voor speciale effecten: trollen verdwenen er in en koning Oberon raakte er zijn elfenstof in kwijt. Wat een kleuter in de zaal bracht tot de verschrikte uitroep: “Oh nee hè?!”

{googleads right}Broadway

Lieveling van het publiek was trol Krakeel (een sterke rol van Steve Beirnaert), die eigenlijk geen trol maar liever een elfje wilde zijn. Aan Droomvlucht doen naast twintig volwassen acteurs 52 kinderen mee, die in groepen op het toneel zullen staan. Het totaal nieuwe verhaal, de speciaal voor deze musical geschreven muziek, de prachtige vormgeving en het verrassende eindresultaat zijn zo sterk dat de wereld voor Droomvlucht open ligt. Dreamflight op Broadway of West End? Durf te dromen!
 
9-10-2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s Efteling (Roy Beusker), Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen