Kant-en-klaar houtpakket

Naast stalen achtbanen van de plank is er nu ook een kant-en-klare houten achtbaan.

Een achtbaan van de plank, al helemaal berekend en getekend, en zo te koop: ze bestaan al jaren en zijn een groot succes. Dat de in massaproductie vervaardigde achtbanen zo goed lopen is mede te danken aan de prijs: ze zijn stukken goedkoper dan roller coasters die speciaal voor een park worden ontworpen en gebouwd.

De MP Xpress in Movie Park Germany, een SLC van VekomaPython

Het Nederlandse bedrijf Vekoma is groot geworden met standaard ontworpen achtbanen. Het allereerste succesnummer van de bouwer uit het Limburgse Vlodrop was het model Double loop corkscrew. De Efteling kocht in 1981 de eerste en dat model werd beroemd onder de naam Python. Vekoma verkocht nagenoeg dezelfde achtbanen aan onder meer Heide-Park in Duitsland en Gardaland in Italië.

Toppers

Andere toppers van Vekoma zijn de Boomerang en de Suspended Looping Coaster (SLC). In allerlei variaties werden er meer dan veertig Boomerangs – met een traject dat heen en terug wordt afgelegd – verkocht. Er staat onder meer een Boomerang-model in Walibi Holland (Speed of Sound), Bellewaerde (Boomerang) en Walibi Belgium (Cobra). De SLC is een hangende loopingachtbaan die bijvoorbeeld te vinden is in Walibi Holland (El Condor) en Movie Park Germany (MP Xpress)

Op maat gemaakt

Wat met stalen achtbanen kan, moet ook lukken met houten achtbanen, dacht de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. GCI heeft zich tot nu toe gespecialiseerd in houten achtbanen die op maat voor een park worden gemaakt. De custom made wooden rollercoasters van GCI staan bekend als de beste ter wereld. Troy in Toverland en Joris en de Draak in de Efteling komen van GCI en ook het Duitse Europa-Park heeft een houten achtbaan gemaakt door de constructeurs uit Pennsylvania: Wodan.

Big Fun compact coaster

Big Fun

Great Coasters International bedacht de Big Fun Compact Coaster, een grote houten achtbaan die van de plank kan worden gekocht. Er hoeven geen berekeningen en metingen meer te worden verricht, een langwerpige lap grond volstaat. Daarop bouwt GCI voor iets meer dan 2,2 miljoen euro een compacte houten achtbaan. Ter vergelijking: Troy kostte in 2007 al driemaal zoveel, voor Joris en de Draak werd in 2010 12,5 miljoen euro neergeteld.

Investering

De compacte Big Fun is ook voor kleinere parken een haalbare investering. Men kan dan weliswaar geen eigen wensen opgeven aan de bouwers, maar men krijgt wel een spannende houten roller coaster, waar alleen nog maar een pad naar toe hoeft te worden aangelegd. Of de houten-baan-van-de-plank net zo’n gigantisch succes wordt als de standaard stalen achtbanen is afwachten, zeker is wel dat er een markt is voor de nieuwe Big Fun Compact Coaster.

2011 © Tekst: Parkplanet
Beeld: Great Coasters International, Movie Park Germany

Meest bezochte parkprofielen