Arthur l’Aventure 4D in Futuropscope

Arthur pakt prijs

Arthur l’Aventure 4D in Futuropscope
Het 4D-avontuur Arthur in het Franse Futuroscope is uitgeroepen tot beste nieuwe attractie in Europa.

Filmmaker Luc Besson, verantwoordelijk voor de attractie, gaat ook aan de slag voor Europa-Park.
 
Op de internationale attractieparkenbeurs IAAPA is Arthur l’Aventure 4D in het Franse Futuroscope uitgeroepen tot beste nieuwe attractie van Europa. De Award for Outstanding Achievement die het filmavontuur in de wacht sleepte wordt uitgereikt door de Themed Entertainment Association (TEA) en beloont pretparkattracties die uitblinken op het gebied van techniek, vormgeving en storytelling.

Het gebouw van Arthur l’Aventure 4D in Futuropscope

Fantasierijke wereld

Arthur l’Aventure 4D is een attractie die gebaseerd is op de films Arthur en de Minimoys. Bij binnenkomst in het futuristische gebouw waarin Arthur gevestigd is, stappen bezoekers direct in een fantasierijke wereld. De enorme decors zorgen ervoor dat de gasten zich even klein voelen als het Minimoys-volk. Enorme klaprozen en papavers geven het gevoel dat men gekrompen is. In de wachtrij kunnen bezoekers hun gewicht aflezen en hun naam schrijven in Minimoys-taal.

Nederlands tintje

Aan de gewonnen eretitel zit ook nog een Nederlands tintje: alle decors in de wachtruimtes zijn ontworpen door het Rijnsburgse bedrijf Jora Vision. Na de wachtrij stappen de bezoekers in één van de twee glazen liften, die hen naar een hoogte van dertien meter brengen. Daar hebben zij een mooi uitzicht over Futuroscope.

{googleads right}Race tegen de klok

Vervolgens stappen de bezoekers aan boord van één van de vier simulators die de vorm hebben van grote lieveheersbeestjes. De gasten nemen plaats op stoelen die lijken op gigantische bladeren. Samen met Arthur gaan zij in een spannende race tegen de klok op zoek naar de weg terug naar de menselijke wereld. De bewegingen van de simulator volgen de beelden van de 3D-film. Daarnaast zijn er speciale effecten als de natte tong van een kikker voelen op je huid.

Reliëfproductie

De film wordt met reliëfprojectie vertoond op een halfrond IMAX-scherm van negenhonderd vierkante meter. De bezoekers dragen brillen met gepolariseerde glazen. Een ritje duurt ruim vier minuten. Een nadeel is dat de capaciteit van Arthur, het 4D-avontuur laag is – slechts achthonderd personen per uur – waardoor op drukke dagen lange rijen kunnen ontstaan.

Gebaseerd op film

De nieuwe attractie, die al eind 2009 in gebruik werd genomen en waaraan elf maanden is gewerkt, is gecreëerd door de Franse topregisseur Luc Besson en gebaseerd op de filmtrilogie Arthur en de Minimoys. Besson gaat ook werken voor Europa-Park in het Duitse Rust.

Darkride

Voor de nieuwe attractie van 2013 ging Europa-Park een samenwerking aan met de Franse filmmaatschappij EuropaCorp en Luc Besson. Zowel de filmproducent als de regisseur is betrokken bij Arthur en de Minimoys. In het Zuid-Duitse park wordt het verhaal van Arthur verteld in een darkride, die gehuisvest zal worden in een gebouw van drieduizend vierkante meter. De grote hal zal een junior achtbaan gaan herbergen en komt naast het centrale meer te staan, in het themagebied Abenteuerland.
Restaurant FoodLoop in Europa-Park

FoodLoop

Overigens kreeg ook Europa-Park van TEA een Award for Outstanding Achievement; de bijzondere prestatie in het Zwarte Woud was het nieuwe restaurant FoodLoop. Prijzen gingen er ook naar de vernieuwde Star Tours, The Adventures Continue in Disney’s Hollywood Studios en Disneyland Anaheim en naar Space Fantasy The Ride in Universal Studios in Japan.
 
25-11-2011 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: Futuroscope (M. Vimenet), Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen