Hong Kong Disneyland - Foto: (c) Parkplanet

Disney – Lego: 11 – 6

Hong Kong Disneyland - Foto: (c) Parkplanet
Ze hebben beide een wereldberoemde naam, de fraaiste attractieparken en jaarlijkse miljoenen bezoekers. Het Amerikaanse Disney en het Europese Lego zijn aan elkaar gewaagd. Toch leggen de Europeanen het in een wedstrijd af tegen de Amerikanen. Eindstand: 11 – 6.

 
Met de opening van Disneyland in het Californische Anaheim in 1955 startte het Disney-concern zijn zegetocht in de wereld van de themaparken. Er kwamen parken aan de oostkust van de Verenigde Staten – in het hart van Florida –, in Frankrijk (bij Parijs), Japan (Tokio) en China (Hongkong). Inmiddels telt het Disney-imperium elf kolossale attractieparken en is er een twaalfde op komst: bij Shanghai.

Moederland

Lego startte later dan Disney met de bouw van themaparken. Het eerste ging open in 1968, in moederland Denemarken. Er volgden meer parken, in Engeland (Windsor, bij Londen), in Duitsland (tussen München en Stuttgart) en in de Amerikaanse staat Californië (halverwege tussen Los Angeles en San Diego). Vorige maand opende Legoland – dat geëxploiteerd wordt door de Engelse onderneming Merlin Entertainments Group – de vijfde vestiging: in Florida. Een zesde park opende in 2012, in Maleisië. Een zevende park zit in de pijplijn: in Dubai.
 
Achtbaan The Dragon in Legoland Billund

{googleads right}Wedstrijdje

Een vriendschappelijk wedstrijdje tussen Disney en Lego is beslist geen oneerlijke strijd: beide partijen hebben hun sporen verdiend in de parkenwereld. Toch is het huis van de muis duidelijk een maatje te groot voor de blokjesfabrikant. Disney telt elf parken wereldwijd, Lego zes. Qua bezoekersaantallen moet Legoland helemaal het onderspit delven: de Disney-parken trekken jaarlijks 120 miljoen bezoekers, Lego blijft ver onder de tien miljoen gasten.

Overzicht

Eén ding hebben Disney en Legoland gemeen: ze ontwerpen en bouwen hun parken met heel veel liefde en creativiteit. Parkplanet zet van beide concerns de parken op een rijtje: een overzicht van de elf Disney-parken vind je hier en het zestal Legolanden staat hier. Vanuit deze verzamelpagina’s kun je doorklikken naar acht uitgebreide Parkprofielen van Disney-parken en twee Parkprofielen van Legoland-vestigingen.
 
2011 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Parkplanet, Legoland

Meest bezochte parkprofielen