Projectieshow op Villa Volta - Foto: Efteling

Schijn en illusie in de Efteling

Projectieshow op Villa Volta - Foto: Efteling
Tijdens de Winter Efteling presenteert het park in Kaatsheuvel een nieuw spektakel: Schijn en Illusie na zonsondergang, drie mysterieuze projectieshows die met behulp van video mapping tot stand komen.
 
De Efteling schakelt 3D video mapping in om de gebouwen van Villa Volta, De Vliegende Hollander en het Spookslot ’s avonds tot leven te kunnen wekken. Uit de gevel van het Spookslot ontsnappen een paar inwoners en bij De Vliegende Hollander maken bezoekers nu aan de buitenkant kennis met het eeuwig dolende spookschip. Bij Villa Volta komt de gevel krakend tot leven, totdat de witte dame op het dak de vervloeking van haar bewoner erdoorheen naar buiten laat breken… 

Projectietechniek

Video mapping is een projectietechniek die er voor zorgt dat het oppervlak van een gebouw plotseling tot leven lijkt te komen. Er wordt een laag over een gebouw geprojecteerd, waardoor een optische illusie tussen 2D en 3D ontstaat. Een illusie tussen projectie en realiteit, waarbij de gedaante van het gebouw in luttele seconden kan veranderen. Gebouwen kunnen ‘bewegen’, er kunnen personen langs lopen of vliegen, muren kunnen zich ‘openen’ en het pand kan allerlei kleuren en vormen krijgen.
De opening van de Hollywood Tower of Terror in Walt Disney Studios - Foto: Parkplanet

Tower of Terror

Van video mapping werd onder meer gebruik gemaakt bij de openingsceremonie van de Hollywood Tower of Terror in de Walt Disney Studios bij Parijs in 2008. Het imposante gebouw dat als een cadeautje ‘ingepakt’ stond, werd met behulp van projecties van zijn cadeaupapier en strikken ontdaan en vervolgens werd op de muren van de toren de geschiedenis van het illustere hotel verbeeld.
 
Lichtshow in Magic Kingdom in Florida - Foto: (c) Disney

{googleads right}Levensgrote foto’s

De nieuwste vorm van 3D video mapping vindt iedere avond plaats in het Magic Kingdom in Walt Disney World en Disneyland in Californië. In de twee Amerikaanse Disney-parken wordt iedere avond de show The Magic, The Memories, and You opgevoerd. Overdag worden er foto’s van bezoekers gemaakt en die worden ’s avonds levensgroot geprojecteerd op het kasteel (in Florida) en op de attractie It’s a small world (in Californië).
 
25-10-2011 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Efteling, Parkplanet, Disney

Meest bezochte parkprofielen