Spectacle of Dancing Lights in Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Disney

Vijf miljoen lichtjes

Spectacle of Dancing Lights in Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Disney
Attractieparken hangen honderdduizenden twinkelende lichtjes op om de bezoekers een echt kerstgevoel te geven.

Filmpark Hollywood Studios in Florida spant de kroon: het jaarlijkse kerstevenement Osborne Family Spectacle of Dancing Lights telt niet minder dan vijf miljoen lampjes!
 
Lampjes in torenhoge kerstbomen, lampjes gespannen over wandelpaden, lampjes in bomen, lampjes langs gevels, lampjes op paradewagens. Pretparken pakken rond de decemberfeestdagen uit met licht om de gasten het ware kerstgevoel mee te nemen. Voor het meest spectaculaire lichtjesevenement moet je naar de Verenigde Staten: in de Hollywood Studios in Walt Disney World wordt sinds 1995 jaarlijks het Osborne Family Spectacle of Dancing Lights georganiseerd. Dat spektakel telt een ongelooflijke vijf miljoenen lampjes.
Spectacle of Dancing Lights in Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Disney

Dancing Lights

De geschiedenis van het Osborne Family Spectacle of Dancing Lights begon in de Amerikaanse staat Arkansas, waar in 1986 in het plaatsje Little Rock zakenman Jennings Osborne een display van duizend rode lichtjes op zijn herenhuis midden in het dorp maakte. Het was een kerstcadeautje voor zijn zesjarige dochter, die lichtjes op het huis als wens had.

Deken van lichtjes

Elk jaar breidde Jennings zijn creatie uit; het werd zijn nieuwe hobby. Hij kocht zelfs de twee naastliggende woningen aan om zijn lichtjescreatie nog groter te kunnen maken. In 1993 telde zijn Spectacle of Dancing Lights al drie miljoen kleine lampjes, die niet alleen de gevels kleurden, maar ook waren gemonteerd op een gigantische wereldbol met de tekst Peace on Earth en een reusachtige deken van rode lichtjes over zijn oprit waar mensen onderdoor konden wandelen.
 
Spectacle of Dancing Lights in Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Disney

Toeschouwers

Het spektakel kreeg steeds meer aandacht in de Amerikaanse media en er kwamen elke dag vele duizenden mensen van heinde en verre naar de creatie van de familie Osborne kijken. De straten tot in een grote straal rondom het huis raakten elke avond verstopt met auto’s en toeschouwers. Het verbazingwekkende lichtjestafereel was liefst 35 dagen in bedrijf, om maar te zorgen dat iedereen een kans kreeg om de voorstelling te aanschouwen.

Spectacle of Dancing Lights in Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Disney, Gene DuncanVerbod

De buren van Jennings waren steeds minder blij met de show. Zij konden hun huis amper meer bereiken en waren bang dat bij een noodgeval ook een zieken- of brandweerwagen niet op tijd ter plekke kon zijn. Ze spanden een rechtszaak aan die door de buurt werd gewonnen. Osborne mocht de schakelaar van lichtshow nog maar vijftien dagen aanzetten en alleen van zeven uur tot half ’s avonds. Een jaar later verbood de rechtbank in hoger beroep zelfs het hele spektakel.

Vliegende engelen

Walt Disney World bood uitkomst: in 1995 werd het dansende lichtjesspektakel overgebracht van Arkansas naar Florida, waar sindsdien de bezoekers van de Hollywood Studios zich kunnen verbazen over de op de muziek dansende lichtjes, de bewegende taferelen, de vliegende engelen en de kerstman die met zijn rendieren over het publiek vliegt.

Verlengsnoer

Elk jaar breidt Disney de lichtjesvoorstelling nog verder uit. De show bestaat inmiddels uit vijf miljoen lichtjes die allerlei gekleurde vlakken vormen op de muziek. Op de gevels van de Streets of America in het filmpark is in drie maanden tijd zestien kilometer lichtkabel gemonteerd. Er is bijna vijftig kilometer verlengsnoer nodig om de stroom bij de lampjes te krijgen. Gedurende de bijna twee maanden dat het Osborne Family Spectacle of Dancing Lights in de Hollywood Studios te zien is, gebruikt de voorstelling 800.000 watt aan elektriciteit.

Hidden Mickeys

In het spektakel hebben Disney Imagineers vijftig Hidden Mickeys verstopt; Mickey-hoofdjes die alleen gevonden worden door goed te kijken. In onderstaande video vertelt show director John Phelan iets over die verborgen Mickeys en over de mysterieuze paarse kat die elk jaar op een andere plek in de voorstelling verstopt wordt.
 
24-12-2011 © Tekst: Parkplanet, Adri van Esch
Foto’s: Disney, Gene Duncan
{googleads right}

Meest bezochte parkprofielen