Artist impression voor Paramount Park Spanje

Paramount naar Spanje

Artist impression voor Paramount Park Spanje
 
Filmmaatschappij Paramount gaat nog een keer proberen in Spanje een eigen attractiepark te beheren.

 
Eerdere pogingen met Terra Mítica in Benidorm faalden. Nu heeft de Amerikaanse filmproducent zijn oog laten vallen op een lap grond in de regio Murcia, in het zuidoosten van Spanje.
 
Al een jaar na de opening in 2001 kwam attractiepark Terra Mítica in handen van Paramount. De toeristentrekker aan de Middellandse Zee ging sindsdien door het leven als Terra Mítica, a Paramount Park. Maar ook de Amerikaanse vrijetijdsexpert lukte het niet een succes te maken van Terra Mítica. In 2004 verkocht de onderneming het park weer, ditmaal aan de regio Valencia.

Officieel

Toch blijkt Paramount zijn zinnen te hebben gezet op Spanje. Het Amerikaanse bedrijf kondigde officieel aan een eigen attractiepark te gaan bouwen. Niet in een toeristische kustplaats, maar in het nog vrij rustige Alhama de Murcia, een gemeente 150 kilometer ten zuiden van Benidorm.

Vijf parken

Paramount kondigde al eerder nieuwe attractieparken aan: in het Chinese Hangzhou (2005) en in Dubai (2007), maar deze twee parken kwamen niet uit de startblokken. Er bestaan nog plannen voor Paramount Korea, aangekondigd in 2008. De bouw is echter nog steeds niet begonnen. Als openingsdatum wordt nu 2014 genoemd. Ook in Londen bestaan plannen voor een Paramount-filmpark; gepland openingsjaar is 2021. In Amerika bestaan vijf pretparken die de naam Paramount dragen, waaronder Great America onder San Francisco en Kings Island in de staat Ohio. De filmmaatschappij heeft ook een park in Canada: Canada’s Wonderland in Ontario.
Artist impression voor Paramount Park Spanje

Films

Voor Spanje lijken de plannen nu serieus: de lap grond van honderdvijftig hectare voor het park is al beschikbaar. Op het grondgebied moet naast een filmpretpark ook een Lifestyle Center met zeven hotels, een winkelcentrum en een congresfaciliteit komen. Het attractiepark krijgt films van Paramount Pictures als thema, zoals Titanic, Mission Impossible en Lara Croft, Tomb Raider. Het park krijgt vijf themalanden: ingangsgebied Poseo Paramount, Adventure City, wild-weststad Rongo’s West, Woodland Fantasy en science fiction-land Plaza Futura.

Investering

De totale investering wordt geschat op 1 miljard euro: vijfhonderd euro voor het pretpark en eenzelfde bedrag voor het Lifestyle Center. De bouw zal naar verwachting 16.500 tijdelijke arbeidsplaatsen scheppen. Na de opening moet het nieuwe resort werkgelegenheid bieden aan ruim zesduizend mensen.
 
Artist impression van de ingang van Paramount Park Spanje

Infrastructuur

Alhama de Murcia kwam bij Paramount niet alleen in beeld vanwege het zonnige klimaat, ook de infrastructuur was een pluspunt. In de nabijheid van het park opent in 2012 het nieuwe vliegveld van Corvera en voor 2014 staat de start van de hoge snelheidslijn gepland. Het nieuwe park van Paramount zou in het voorjaar van 2015 de poorten moeten openen.
 
11-12-2011 © Tekst: Adri van Esch – Artist impressions: Paramount / Viacom

Meest bezochte parkprofielen