Een Disney-fotograaf zet een jonge bezoeker op de foto samen met Goofy en Minnie - Foto: (c) Disney

PhotoPass ook in Parijs

Een Disney-fotograaf zet bezoekers op de foto - Foto: Adri van Esch / Parkplanet
 
Gasten van Disneyland Paris kunnen zich sinds twee weken in het park door professionele fotografen laten vereeuwigen en vervolgens in diverse winkels met de PhotoPass hun foto’s bekijken en kopen.
 
Het is het probleem van elke vakantieganger: je maakt geweldig mooie foto’s, maar achteraf blijkt dat je zelf nergens op staat. Of dat er altijd één lid van het gezelschap op de kiek ontbreekt, namelijk degene die de foto maakte. In de Disney-parken wordt dat euvel opgelost met de PhotoPass.

Fotokaart

In de Verenigde Staten – waar de PhotoPass een succes is – wordt het idee achter het pasje in drie werkwoorden gevangen: Smile, View, Shop. Op allerlei punten in de Amerikaanse themaparken van Disney staan fotografen die de gasten op de gevoelige plaat vastleggen – Smile dus. Bij de eerste keer krijgen de geportretteerden gratis een PhotoPass. Dat pasje kunnen ze telkens als er weer een nieuwe foto wordt gemaakt aan de Disney-fotograaf geven, die vervolgens de foto opslaat in het geheugen van de fotokaart.
Een Disney-fotograaf zet een jonge bezoeker op de foto samen met Goofy en Minnie - Foto: (c) Disney

Thuis bekijken

Eenmaal thuis kan men op een speciale website en met de unieke code op de kaart de foto’s gedurende dertig dagen bekijken: View. De foto’s zijn in lage resolutie en niet bruikbaar om af te drukken. Wie de foto’s vervolgens koopt – Shop – krijgt de bestanden in hoge resolutie toegestuurd, of kan de foto’s laten afdrukken op papier of op allerlei cadeau-items.

Illustraties

Met het PhotoPass-systeem is het ook mogelijk om achteraf illustraties toe te voegen. De fotografen vragen de bezoekers dan bijvoorbeeld om met de handen een kommetje te maken. Bij het later bekijken van de foto blijkt daar het kleine feetje Tinkerbell in gemonteerd te zijn. Of ze vragen gasten een vuist in de lucht te steken, waar vervolgens een tros Disney-ballonnen aan gekoppeld wordt.

{googleads right}Fotoservice

In navolging van het succes van het PhotoPass-systeem in de Verenigde Staten hebben ook de buitenlandse Disney-filialen een vergelijkbare fotoservice gekregen. In Disneyland Hong Kong draait de aanloopversie al een tijdje: in die opzet kan men de hele dag professionele Disney-fotografen foto’s laten maken, die op de PhotoPass worden gezet. Thuis bekijken en bestellen is in deze versie nog niet mogelijk. De foto’s kunnen in een winkel in het park worden bekeken, en daar worden gekocht.

PhotoPoint

In Disneyland Paris is sinds twee weken eenzelfde opzet ingevoerd: gasten kunnen overal op de foto en ze kunnen hun beeltenissen bekijken en kopen in shops met het PhotoPoint-logo. In Disneyland Park is dat bij Town Square Photography en in de Walt Disney Studios bij de Walt Disney Studios Store. Ook in alle Disney-hotels en in Disney Village (The Disney Gallery) is een winkel waar men de foto’s kan zien.

Photo Souvenir

Het fotopasje heet in Disneyland Paris niet PhotoPass maar Photo Souvenir. In een later stadium zal het systeem worden uitgebreid met de functies die in de Verenigde Staten al beschikbaar zijn, namelijk dat men thuis via internet de foto’s kan zien en bestellen wanneer ze bevallen.
 
19-12-2011 © Tekst: Parkplanet
Beeld: Parkplanet, Disney

Meest bezochte parkprofielen