Reuzenrad Goteborgshjulet - Foto: Jacob Poul Skoubo

Reuzenrad verhuisd van stad naar park

Het reuzenrad van de Zweedse stad Göteborg is verhuisd van de haven naar Liseberg.

Reuzenrad Goteborgshjulet - Foto: Jacob Poul Skoubo

Het reuzenrad van de Zweedse stad Göteborg is verhuisd van de haven naar pretpark Liseberg, aan de andere kant van de stad. Het rad leverde niet genoeg op en kreeg in Liseberg een tweede kans.

Sinds mei 2010 werd het stadsgezicht van Göteborg mede gedomineerd door het Göteborgshjulet, het zestig meter hoge reuzenrad naast het Operagebouw van de stad en aan de rand van de haven. Naar het voorbeeld van Londen moest het rad een gezichtsbepalend element worden en zouden toeristen en inwoners in de rij moeten staan voor een tochtje in het reuzenrad.

Rode cijfers

Het liep anders: te weinig mensen wilden tien euro neertellen om de havenstad aan de Zweedse westkust van bovenaf bekijken. In totaal stapten in 2010 en 2011 bijna 340.000 bezoekers in één van de 42 gondels. Dat was minder dan waarop de eigenaren van het reuzenrad hadden gerekend. De toeristische attractie kwam daarom voor 660.000 euro in de rode cijfers. Tijd om actie te ondernemen.
Reuzenrad Goteborgshjulet - Foto: Goteborg&Co, Dick Gillberg

Nieuwe plek

Het Göteborgshjulet kreeg een nieuwe plek, nog steeds wel in de stad, maar binnen de poorten van Liseberg. Het stadpretpark is één van de twee eigenaren van het reuzenrad. De nieuwe attractie heeft een plaatsje gekregen naast de vrijevaltoren AtmosFear.

Nieuwjaarsnacht

De laatste bezoekers mochten precies op de grens van 2011 en 2012 het reuzenrad aan de haven – naast het opvallende gebouw dat in de volksmond Lipstift wordt genoemd – in. Om precies twaalf uur in de nieuwjaarsnacht gingen de deuren van de gondels dicht. De passagiers die toen nog Göteborgshjulet zaten, mochten hun ritje van ongeveer een kwartier afmaken. In de maanden daarna werd het rad afgebroken en in Liseberg weer opgebouwd.
 
 

2011 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Jacob Poul Skoubo en Göteborg&Co, Dick Gillberg

Meest bezochte parkprofielen