Goatees zijn voortaan toegestaan in de Amerikaanse Disney-parken

Baard niet meer verboden

Goatees zijn voortaan toegestaan in de Amerikaanse Disney-parken  
Bijna zestig jaar was het in de Disney-parken taboe: een baard of snor. Vanaf volgende week is dat verbod van de baan.

Cast members mogen voortaan het scheerapparaat enkele dagen in het badkamerkastje laten liggen.
De Disney Look is heilig: in een handboek dat alle medewerkers van de Disney-parken in de Verenigde Staten bij indiensttreding krijgen uitgereikt staat precies aan welke dresscode men zich dient te houden. In het boekwerkje staat hoe lang nagels en bakkenbaarden mogen zijn, dat zichtbare tatoeages en bodypiercings verboden zijn en dat haren niet in een onnatuurlijke kleur geverfd mogen worden.

Kledingvoorschrift

Het legendarische kledingvoorschrift gaf ook aan dat snorren en baarden strikt verboden waren. In de aanloop naar de opening van zijn eerste pretpark – in 1955 – had Walt Disney het zelf zo bedacht. Disneyland wilde zich onderscheiden van de goedkope kermisparken die her en der langs de Amerikaanse westkust te vinden waren en daar hoorde volgens de meester net gekleed en verzorgd personeel bij.

Dresscode

Nu, een kleine zes decennia later, wordt de dresscode voor cast members versoepeld. Op verzoek van het personeel, zegt de Disney-organisatie. Vanaf volgende week zijn baardjes en de zogenaamde goatees (baardjes alleen rond de mond) toegestaan. In 2000 werden snorren al van de verbodslijst in het Disney Look-handboek geschrapt.

Baardharen

De mannelijke cast members kunnen hun scheermesjes of -apparaat echter niet definitief in de vuilnisbak deponeren; die hebben ze nog steeds nodig. Disney heeft namelijk wel voorwaarden gesteld aan de gezichtsbeharing. Zo moet het aanzicht netjes zijn en de baard goed bijgehouden. Bovendien mogen de baardharen niet langer zijn dan zes millimeter.
 
 
24-1-2012 © Tekst: Parkplanet
Tekening: Joe Crawford
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen