Aquanura in aanbouw vanuit de lucht - Foto: Efteling

De bouw van Aquanura in de Efteling

Aquanura in aanbouw vanuit de lucht - Foto: Efteling
 
Over anderhalve maand stroomt het water terug in de Vonderplas van de Efteling, het belangrijkste ingrediënt voor de nieuwe show Aquanura.

 
De bouw van Aquanura is zo ver gevorderd dat een belangrijke stap kan worden genomen: water toevoegen. Op de Vonderplas, de vijver tussen de ingang van de Efteling en de attractie Fata Morgana, wordt vanaf 31 mei dagelijks het waterschouwspel Aquanura gepresenteerd, een fonteinenshow die zijn weerga in Europa niet kent. Enorme bewegende fonteinen zullen een sprookje van water, licht en muziek vormen waarvan de gasten vanaf de oevers kunnen genieten.

Damwanden

Op de vijver waar tot begin vorig jaar nog roeiboten ronddobberden is met man en macht gewerkt aan de jubileumattractie van de Efteling. In augustus werd de plas leeggepompt. Nadat het slib was weggehaald, werden damwanden geplaatst: stalen planken waarbinnen de pompen en het technische gedeelte werden opgebouwd.

Beton

In september werd op diverse plaatsen beton gestort: onder meer voor de technische ruimte en in de zogenaamde slingerput. Het storten duurde ongeveer vier uur, het uitharden van het beton in totaal zo’n 24 dagen. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd door aannemer Heijmans.

{googleads right}Bassin

In oktober werd in de Vonderplas een bassin van 4210 kubieke meter gemaakt waarin de verschillende fonteinen worden geplaatst. In het bassin zit een slingergoot voor 84 fonteinen, fonteinputten voor 63 fonteinen en komen nog 5 andere typen fonteinen. In de winter wordt het water verwarmd, waardoor de show tot een temperatuur van min tien graden kan worden vertoond.

Technologie

De ontwerper van Aquanura is het Amerikaanse bedrijf WET, pionier op het gebied van watertechnologie. Het bedrijf uit Los Angeles tekende eerder onder meer voor de fonteinenshow bij hotel Bellagio in Las Vegas. In november leverde WET de waterpompen, de lampen, de elektrakasten, de audiosystemen en de windsensoren. En natuurlijk de fonteinen. In totaal kwamen er uit Amerika, België en Italië twaalf zendingen op evenzoveel containers, per boot, vliegtuig en vrachtauto.

Muziek

Inmiddels staat ook de soundtrack voor Aquanura op band: muzikanten van het Brabants Orkest namen in een studio in België een compilatie van Efteling-muziek op, speciaal voor de fonteinenshow, die twaalf minuten gaat duren. Efteling-directeur Bart de Boer liet weten dat hij kippenvel kreeg toen hij de Aquanura-muziek voor het eerst hoorde.
4500 meter kabel in Aquanura - Foto: Efteling

Water

De volgende spannende stap in de ontwikkeling van Aquanura is het laten terugvloeien van het water in de vijver, een actie die over zes weken op de planning staat. De Efteling heeft dan nog drie maanden om de show te programmeren en te testen. Op 31 mei 2012 – de dag dat de Efteling zestig jaar bestaat – gaat Aquanura in première. De voorstelling wordt aan het einde van elke dag opgevoerd. Daarnaast zullen gedurende de dag de fonteinen regelmatig een waterballet uitvoeren, zonder de speciale effecten en de showmuziek.
 
11-1-2012 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen