Vader en zoon Mack - eigenaren van Europa-Park - onthullen de naam van de nieuwe houten achtbaan: Wodan

2012: Nieuwe attracties

Vader en zoon Mack - eigenaren van Europa-Park - onthullen de naam van de nieuwe houten achtbaan: Wodan
Spectaculaire achtbanen en kleurrijke watershows behoren tot de hoogtepunten in het aanbod van nieuwe attracties voor 2012. 

Heel veel pretparken komen in het voorjaar met een nieuwe attractie of andere nieuwigheid; niemand kan het zich veroorloven om stil te blijven zitten. Daarom worden bestaande attracties flink opgepoetst, bouwt men nieuwe eetgelegenheden, wordt de infrastructuur verbeterd of krijgt een park een fikse opknapbeurt. Sommige parken pakken dit jaar bovendien ook nog eens uit met een grote nieuwe attractie. Wij zetten de toppers voor 2012 op een rijtje.

Aquanura

De Efteling in Kaatsheuvel zou het diamanten jubileum aanvankelijk vieren met de darkride Hartenhof. Die attractie is echter voor enkele jaren uitgesteld en het Brabantse park komt nu met jubileumshow Aquanura. Op de Vonderplas, de vijver tussen de ingang van de Efteling en de attractie Fata Morgana, wordt vanaf 31 mei dagelijks een waterschouwspel gepresenteerd dat in Europa zijn weerga niet kent. Enorme bewegende fonteinen zullen een sprookje van water, licht en muziek vormen waarvan de gasten vanaf de oevers van de vijver kunnen genieten.

Sprookje

Efteling bouwt ook een nieuw sprookje: vanaf het najaar is De Nieuwe Kleren van de Keizer in het Sprookjesbos te bewonderen. Walibi Holland krijgt Club Psyke, een 4D-film waarin de huisband W.A.B spannende avonturen beleeft onderweg naar een concert. 
Wodan in aanbouw, in Europa-Park

Achtbanen

Voor nieuwe achtbanen hoeven de liefhebbers niet per se naar het buitenland; ook in Nederland komen zij aan hun trekken. Toverland in het Limburgse Sevenum opent in de tweede helft van dit jaar een spinning coaster, een achtbaan waarop de karretjes tijdens de rit om hun as zwenken. Elke rit is daarmee anders en men weet van te voren niet of men de baan vooruit of achteruit aflegt. Duinrell in Wassenaar is al ver met de bouw van een nieuwe familieachtbaan. De junior roller coaster zal voor het eerst gaan rijden op 31 maart, als het attractiepark weer open gaat voor seizoen 2012.

Oz’Iris en Wodan

Voor nog meer achtbanen is het iets verder reizen. Parc Astérix ten noorden van Parijs bouwt aan Oz’Iris, een hangende achtbaan met meerdere loopings die in een nieuw Egyptisch themagebied komt te staan. In 
Europa-Park in het Zuid-Duitse Rust wordt met man en macht getimmerd aan Wodan, een houten achtbaan van 35 meter hoog en met een lengte van meer dan een kilometer (foto bovenaan). De Timbur Coaster staat in het IJslandse themagedeelte van het park en krijgt een mythologisch thema.

Shambhala

Europa-Park krijgt een nieuwe achtbaan, maar raakt ook wel wat kwijt: het record van de hoogste achtbaan in Europa. Dat record staat tot dit jaar op naam van Silver Star, die 73 meter boven de Zwarte Woud-grond uittorent. Maar over enkele maanden opent Shambhala in Port Aventura in Spanje. Die roller coaster is zegge en schrijve drie meter hoger. Shambhala haalt een snelheid van ruim 130 kilometer per uur en kost de Spanjaarden 25 miljoen euro.
 
De trein van Polar X-plorer in Legoland Denemarken

{googleads right}Polar X-plorer

Gasten van Legoland Billund kunnen vanaf mei een ritje maken in de Polar X-plorer, een twintig meter hoge familieachtbaan die met een snelheid van 65 kilometer door een nieuw pinguïnverblijf schiet. De Deense achtbaan maakt een steile afdaling van vijf meter pal langs de pinguïns. Onderweg raast de trein door een ijsberg en langs een ijswaterval en levensgrote pooldieren gebouwd van Legoblokjes.

Disney Dreams

Het Duitse Holiday Park wordt aangevuld met een Majaland, met attracties rond tekenfilmfiguurtje Maja de Bij, net als in Plopsaland De Panne. Het eveneens Duitse Legoland Deutschland en het Franse Nigloland krijgen de vliegattractie Sky Fly. En dan sluiten we onze rondgang langs de meest bijzondere nieuwe attracties voor 2012 af zoals we die ook begonnen zijn: met een fonteinenshow. Disneyland Paris viert zijn twintigjarig bestaan met Disney Dreams, een show die dagelijks voor het kasteel van Doornroosje wordt opgevoerd. Op grote fonteinen en watergordijnen wordt met projectoren en met lasers, licht en vuurwerk een verhaal verbeeld waarin Peter Pan allerlei bekende Disney-figuren ontmoet.
 
3-1-2012 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: Europa-Park, Legoland

Meest bezochte parkprofielen