Cars Land in California Adventure - Artist impression: (c) Disney

2012: Nieuwe landen

Cars Land in California Adventure - Artist impression: (c) Disney
Enkele attractieparken voegen dit jaar een compleet nieuw themaland aan hun aanbod toe. De twee meest in het oog springende: Cars Land en New Fantasyland.
 
Een nieuwe attractie erbij is spectaculair, een heel nieuw themagebied is sensationeel. In de Verenigde Staten krijgen twee Disney-parken er een compleet domein bij. Aan de oostkust wordt Fantasyland in het Magic Kingdom in oppervlakte verdubbeld en aan de westkust opent Cars Land in California Adventure.

Cars Land

Het meest bijzondere nieuwe themaland dat in 2012 opent is zonder twijfel Cars Land, in California Adventure, naast Disneyland in Anaheim. Dit nieuwe land verrijst op het laatste stukje van het oude parkeerterrein dat nog rest en dat gebruikt werd om California Adventure op te bouwen (voor auto’s zijn grote nieuwe parkeergarages gebouwd iets verder van de parken). Cars Land is helemaal gewijd aan de Pixar-film Cars.

Radiator Springs

Cars Land is bijna vijf hectare groot en telt drie attracties, die in het dorpje Radiator Springs en tussen de bijna veertig meter hoge rotsen van het Cadillac Mountain Range-gebergte liggen. Voor de goudbruine bergketen werd liefst vierduizend ton staal gebruikt.
 
Model van Radiator Springs Racers in California Adventure - Foto: (c) Disney

Race

De grootste attractie is Radiator Springs Racers, gebaseerd op de technologie van Test Track in Epcot, waarbij bezoekers in razendsnelle auto’s met honderd kilometer per uur over een bochtig circuit racen. In eerste instantie lijkt het een rustig ritje, waarbij hoofdrolspeler Lightning McQueen geamuseerd toekijkt. Dan barst de race los: telkens twee auto’s strijden tegen elkaar en razen over de prachtige Route 66. Radiator Springs Racers is met een investering van 200 miljoen dollar één van de duurste pretparkattracties ooit gebouwd.

Tractors

Kleinere attracties zijn Luigi’s Flying Tires, een tochtje in een oversized autoband uit Luigi’s Casa della Tires, en Mater’s Junkyard Jamboree, waarbij de gasten in wagentjes achter rondtollende tractors zitten (zie video van een testrit onder). Zelfs de restaurantjes in Cars Land zijn bijzonder, zoals de kegelvormige gebouwen van Cozy Cone Motel en de Amerikaanse diner Flo’s V8 Café. Aan Cars Land werd niet minder dan 28.000 uur gewerkt.

New Fantasyland

Een tweede groot nieuw Disney-themagebied is New Fantasyland in het Magic Kingdom in Florida. In het nieuwe land – dat vanwege het groene karakter ook wel Fantasyland Forest wordt genoemd – komen diverse attracties, waaronder een darkride diep in de zee naar de Kleine Zeemeermin en een achtbaan met schommelende karretjes door de mijn van de Zeven Dwergen.
 
Tweemaal Dumbo in het nieuwe Fantasyland in Magic Kingdom - Artist impression: (c) Disney

Storybook Circus

Deze attracties gaan echter pas in 2013 open, net als het huisje van Belle’s vader en het kasteel van het Beest. Eén fase van New Fantasyland gaat al wel dit jaar open: het Storybook Circus-gedeelte. Daarin staan onder meer twee Dumbo-carrousels, met het bekende vliegende olifantje, en de familieachtbaan The Great Goofini (daarvoor bekend als The Barnstormer). Helemaal vernieuwd is ook het Fantasyland Station waar vanaf dit jaar de trein die rond het park rijdt weer zal stoppen.

{googleads right}Mijnachtbaan

Andere nieuwe landen in 2012 zijn Grizzly Gulch in Hong Kong Disneyland, met daarin een mijnachtbaan gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma, een Egyptisch themagebied in het Franse Parc Astérix, Ninjago Miniland in Legoland Deutschland en Polar Land in Legoland in het Deense Billund.

Nederland

Ook Nederland wacht een nieuw themaland: Toverland in Sevenum opent dit jaar het eerste gedeelte van de Magische Vallei. In oktober gaat – slechts voor vijf weken lang – de spinning coaster open. De draaiende achtbaan is één van de nieuwe attracties in het uitbreidingsgebied van vier hectare. In april 2013 opent het hele gebied, met onder meer een prachtig gethematiseerde wildwaterbaan, een eendencarrousel en een mini-vrijevaltoren. 
 
5-1-2012 © Tekst: Parkplanet
Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen