Achtbaan OzIris in Parc Astérix

OzIris, een hypnotiserende achtbaan

Met 20 miljoen euro is OzIris de duurste achtbaan ooit door Parc Astérix gebouwd.

Naast Romeinen, Galliërs, Grieken en Vikingen kunnen bezoekers van Parc Astérix ook Egyptenaren tegenkomen. Het Franse pretpark heeft er sinds 2012 een nieuwe, 2,5 hectare grote themazone bij: Egypte. De grootste trekpleister van de Egyptische enclave is OzIris, een hangende achtbaan van veertig meter hoog met vijf loopings en drie tunnels. De gigantische rollercoaster is ruim duizend meter lang en bereikt een topsnelheid van negentig kilometer per uur.

Achtbaan OzIris in Parc Astérix

Meest gelezen

Parc Astérix koos voor Egypte als thema voor het nieuwe gebied omdat het stripboek Astérix en Cleopatra zich in dat land afspeelt. Astérix en Cleopatra is het zesde album in de reeks boeken die schrijver René Goscinny en tekenaar Albert Uderzo uitbracht en met wereldwijd 350 miljoen verkochte exemplaren het meest gelezen Astérix-avontuur. In 1968 werd van het stripalbum een tekenfilm gemaakt en in 2002 een film met acteurs: Astérix & Obelix: Mission Cléopâtre.

Themagebied

Eén scène in Astérix en Cleopatra is legendarisch geworden: Obelix beklimt in Egypte de beroemde Sfinx van Gizeh. Bijna bovenaan gaat hij op de neus staan, waardoor die afbreekt. Dat zou volgens Goscinny en Uderzo de reden zijn dat die sfinx geen neus meer heeft. Het themagebied Egypte heeft naast de mega-achtbaan OzIris ook palmbomen, exotische planten, rotsen, een meer, Egyptische monumenten en een grote tempel.

Bolliger & Mabillard: de Ferrari onder de achtbanen

Achtbaan OzIris en de tempel van Iris in Parc Astérix

Iris

De tempel stelt het kantoor van Iris voor. Iris is een Egyptische tovenaar die beschikt over een hypnotiserende blik. Met die indringende ogen kan hij mensen laten geloven dat ze dieren zijn. In de film Les Douze travaux d’Astérix uit 1976 – in Nederland uitgebracht onder de titels Astérix verovert Rome en Astérix en de helden – probeert Iris ook Astérix te hypnotiseren en hem te laten denken dat hij een wilde beer is. Dat mislukt en Iris hypnotiseert uiteindelijk alleen zichzelf.

Durven

Magiër Iris is niet alleen terug te vinden in het thema van de Egyptische tempel die als wachtruimte en als station dient – bezoekers lopen door vier ruimtes, waaronder een laboratorium en een showroom met Iris’ beste uitvindingen – maar ook in de naam van de nieuwe achtbaan: OzIris. Het voorvoegsel Oz komt van het Franse woord oser, wat durven betekent.

Achtbaan OzIris in Parc Astérix

Architect

Bij het themagebied Egypte wordt ook de al bestaande kinderachtbaan Périferix betrokken. Die heeft een nieuwe naam gekregen: SOS Numérobis, genoemd naar de Egyptische architect Numérobis, in de Nederlandse albums Tekenis geheten. In het themaland zullen bezoekers met Numérobis op de foto kunnen, net als met Cleopatra en Iris.

2012 © Tekst: Adri van Esch – Tekeningen en foto: Parc Astérix

Meest bezochte parkprofielen