Een schilder van Royal Delft aan het werk met een Efteling-bordje

Roodkapje in het blauw

Een schilder van Royal Delft aan het werk met een Efteling-bordje
 
Roodkapje verwisselt haar rode outfit voor iets blauws, speciaal voor een handgeschilderd Delfts blauw bordje.

Ook Langnek, Holle Bolle Gijs, Ezeltje Strekje en Klein Duimpje vonden een plekje op een origineel Delfts blauw souvenir.
 
Delfts blauw wordt gezien als iets typisch Nederlands. In Amsterdam puilen de souvenirwinkels uit van Delfts blauwe klompjes, molentjes en kussende paartjes, al dan niet namaak. En de KLM deelt niet alleen Delfts blauwe huisjes met daarin jenever van Bols uit, onze nationale luchtvaartmaatschappij voorzag onlangs ook een Boeing 777 van liefst vierduizend stickers in de vorm van Delfts blauwe tegeltjes.

Handgeschilderd

Ook in de Efteling was al het nodige souvenirgerei met Delfts blauwe opdruk te koop. Maar het park pakt het nu goed aan, ter gelegenheid van het zestigjarig jubleum: de meesterschilders van Royal Delft hebben een handgeschilderde collectie gemaakt die gebaseerd is op de illustraties van Anton Pieck. Sprookjesbosbewoners als Roodkapje, Klein Duimpje, Ezeltje Strekje en een kabouter worden volgens eeuwenoude tradities met de hand op diverse producten geschilderd.

Porceleyne Fles

Aardewerk met een Delfts blauwe decoratie wordt traditioneel in Delft vervaardigd. Aan het eind van de zestiende eeuw was het porselein uit Delft een goedkoop alternatief voor het blauw-witte aardewerk uit China. Tussen 1650 en 1750 waren er in Delft ongeveer honderd aardewerkfabrieken in bedrijf. Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die origineel Delfts blauw produceert: de Koninklijke Porceleyne Fles/Royal Delft.

Fabriek

Royal Delft werd opgericht in 1653 en is momenteel de toonaangevende fabrikant van traditioneel handgeschilderd Delfts blauw aardewerk. Jaarlijks bezoeken ruim 140.000 bezoekers vanuit de hele wereld de fabriek aan de Rotterdamseweg in Delft, om te zien hoe het ambachtelijke productieproces verloopt. In die fabriek worden ook de nieuwe Delfts blauwe souvenirs van de Efteling beschilderd.
 
Een schilder van Royal Delft aan het werk met een Efteling-bordje

Bordje en tegel

Er zijn producten verkrijgbaar die daadwerkelijk handbeschilderd zijn en artikelen die wel met de hand gemaakt zijn, maar via een zeefdruktechniek zijn voorzien van de blauw-witte illustratie. Holle Bolle Gijs en Roodkapje hebben een eigen handgeschilderd bordje (prijs: € 199,-) en onder meer Kabouter, Langnek, Klein Duimpje en Ezeltje Strekje hebben een met de hand vervaardigde tegel (€ 109,-).

Aardigheidjes

Een van de duurdere producten uit de Anton Pieck-collectie is een drinkbeker met aan de ene kant Roodkapje en aan de andere kant Klein Duimpje. De beker kost € 159,-. Voor wie een goedkoper souvenir wil: er zijn diverse aardigheidjes te koop waarbij de decoraties door middel van transfers op de artikelen zijn aangebracht, waarna ze tijdens het bakproces versmelten. Van een tandendoosje met een paddenstoel (€ 17,50) tot een magneet met naar keuze een Indische Waterlelie of Fakir (€ 5,95).

Collectie

Alle zeventien nieuwe artikelen zijn gebaseerd op de illustraties van Anton Pieck. De producten kunnen ook besteld worden voorzien van een persoonlijke tekst. De Delfts blauwe sprookjescollectie is te koop in de Efteling, in het Royal Delft-museum in Delft, in de winkel van Royal Delft in Amsterdam en online via de webshops van de Efteling en Royal Delft.
2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling / Royal Delft 

Meest bezochte parkprofielen