SpongeBob SquarePants in Movie Park Germany - Foto: (c) Parkplanet

SpongeBob is big business

SpongeBob SquarePants in Movie Park Germany - Foto: (c) Parkplanet
SpongeBob SquarePants doet het nog steeds goed: souvenirs en hebbedingetjes van de gele stripspons vliegen over de toonbank.

Na Movie Park Germany opent nu ook Universal Studios Florida een winkel die helemaal gewijd is aan deze sponzige oceaanbewoner.
 
De nieuwe trend voor souvenirwinkels in attractieparken is dat ze steeds vaker gethematiseerd zijn. Gasten treffen veel minder dan vroeger de traditionele winkel met de klassieke fotolijstje, de truttige ontbijtbordjes en de obligate T-shirts aan en veel meer shops in de sfeer en met koopwaar van het wilde westen, piraten, ridders, Hollywood, sprookjes, pluchen geschenken en zelfs kerstmis.

Gethematiseerd

De gethematiseerde parkwinkels bieden een breed palet aan artikelen, vaak uiterst origineel en met voor elk wat wils. Producten die populair zijn of bekende karakters willen nog wel eens een eigen hoek in de shop krijgen, zoals Mickey Mouse, Superman, Astérix of Bugs Bunny. Maar een complete winkel voor één character, die zijn er nog niet veel.
 
Souvenirs van SpongeBob SquarePants in Movie Park Germany - Foto: (c) Parkplanet

Striphelden

Soms is een figuurtje echter zo populair, of verwacht het management er zo veel van, dat een hele boetiek gewijd wordt aan één stripheld. Een mooi voorbeeld van die strategie is de Plop Shop in Plopsaland in het Belgische De Panne. Twee andere aansprekende succesformules zijn te vinden in Movie Park Germany. Het filmpark net over de Duitse grens heeft in zijn hoofdstraat zowel een winkel van Shrek – helemaal in groene tinten – als een shop gewijd aan SpongeBob SquarePants – inderdaad in het geel.
SpongeBob SquarePants Shop in Movie Park Germany

{googleads right}Collectie

Artikelen van SpongeBob SquarePants zijn op diverse plekken in Movie Park te koop, maar de grootste collectie is te vinden in de exclusieve SpongeBob Shop. Bestek, petten, kussens met zijn vriendje Patrick, rugzakken, washandjes, badschuim, strandlakens uit Bikini Bottom en gele sponzen, SpongeBob-fans vinden het er allemaal.

Winkelpand

Het idee voor een complete SpongeBob-winkel is nu ook de oceaan overgestoken: collega-filmpark Universal Studios in Florida opent komend voorjaar eveneens een winkelpand dat volledig gewijd is aan de bekende Amerikaanse filmspons.

Jokies Wereld in de Efteling - Foto: (c) ParkplanetTelevisie

SpongeBob SquarePants kwam voor het eerst in 1999 op televisie en werd in de afgelopen dertien jaar wereldwijd zo populair dat het Universal-park bij Orlando weinig moeite zal hoeven doen om de nieuwe winkel te laten slagen. Populariteit op televisie is een voorwaarde voor het succes van een karakter en dus van een shop. Het is voor de Efteling daarom zaak spoedig een zender te vinden die de nieuwe reeks over Jokie en zijn vogelvriendinnetje Jet wil uitzenden. Pas dan zal Jokies Wereld – de nieuwe winkel naast Carnaval Festival die helemaal gethematiseerd is rond het rode narretje – echt aanslaan.
 
 
 
22-2-2012 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Adri van Esch, Movie Park

Meest bezochte parkprofielen