APS Expedition Nautilus close 15PP

Spanjaarden nemen Slagharen over

APS Expedition Nautilus close 15PP
 
Parque de atracciones Slagharen, het zou zomaar de nieuwe naam kunnen zijn van Attractiepark Slagharen.

Volgend jaar bestaat het park vijftig jaar: cincuenta años, zoals dat vanaf nu in Overijssel heet.
 
De Spanjaarden hadden de grens al dicht genaderd: in 2004 sloegen ze een kamp op aan de Belgische grens, in de buurt van Lichtaart, en in mei 2010 streken ze neer aan de oostgrens, vlakbij Oberhausen. Deze week waagden ze de oversteek en trokken de Nederlandse grens over. Hun kampement is te vinden in Slagharen. Het Spaanse bedrijf Parques Reunidos is de nieuwe eigenaar van Attractiepark Slagharen.

Casa de Campo

Parques Reunidos werd in 1967 opgericht onder de naam Atracciones Casa de Campo de Madrid. Het bedrijf bezit momenteel 72 attracties in elf landen en is daarmee na Merlin Entertainments (Legoland, Madame Tussauds, Sea Life, Heide-Park, Alton Towers, Gardaland) de grootste attractiebeheerder van Europa. In 2011 bedroeg de omzet van Parques Reunidos 543 miljoen euro en ontvingen de attracties samen 26,2 miljoen bezoekers.

Achtbaan Stunt Fall in Parque WarnerAcht pretparken

Met de aankoop van Attractiepark Slagharen beschikt Parques Reunidos nu over acht pretparken in Europa. In moederland Spanje behoren Parque Warner en Parque de Atracciones – allebei in Madrid – tot het bedrijf. Net over de grens kochten de Spanjaarden Bobbejaanland (in 2004) en Movie Park Germany (in 2010). Andere Europese parken die eigendom zijn van Parque Reunidos zijn BonBon-Land in Denemarken, Tusenfryd in Noorwegen en Mirabilandia in Italië.

Onderneming

In de Verenigde Staten beschikt de Spaanse onderneming over vijf attractieparken. Daarnaast behoren dertien dierentuinen (in Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Argentinië en de Verenigde Staten), 21 waterparken (in Spanje, Frankrijk, Noorwegen, Italië en de Verenigde Staten), 21 kleinere recreatieparken in de Verenigde Staten en twee kabelbanen in Spanje tot Parques Reunidos.

Groeien

Attractiepark Slagharen besloot met Parques Reunidos in zee te gaan om zo de huidige positie te kunnen versterken en de kansen te hebben om verder te groeien op de Nederlandse en Duitse markt. “Onze beide bedrijven focussen zich op het leveren van een ultieme beleving voor de gast”, stelt een woordvoerder van Attractiepark Slagharen. “Naast de strategie van Parques Reunidos om te groeien in nieuwe landen, is specifiek Slagharen interessant vanwege haar kennis van het managen van zowel een attractie- als een vakantiepark. Slagharen profiteert naast de mogelijkheden die de extra investeringen met zich mee brengen van de best practises van de nieuwe collega-parken. Hierdoor zal de concurrentiekracht van Slagharen toenemen.”

Buitenlandse handen

Attractiepark Slagharen is het vierde grote Nederlandse pretpark dat in buitenlandse handen is. Walibi Holland hoort tot de Franse keten Compagnie des Alpes (net als Walibi Belgium, Parc Astérix en Futuroscope), Avonturenpark Hellendoorn is onderdeel van het eveneens Franse H.I.G. Capital en Plopsa Indoor Coevorden behoort tot het Belgische Studio 100. Het Engelse Merlin Entertainments heeft op Nederlands grondgebied de attracties Sea Life in Scheveningen en Madame Tussauds en The Dungeon in Amsterdam. Efteling, Duinrell, Toverland en Drievliet zijn zelfstandige, Nederlandse bedrijven.
 
19-3-2012 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Attractiepark Slagharen, Parque Warner
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen