Romeinse gladiatoren in Terra Mítica

Shows en shops eruit

Romeinse gladiatoren in Terra Mítica
Terra Mítica heeft ontslag aangevraagd voor meer dan de helft van het personeel. Het verliesgevende Spaanse park hoopt te overleven door voorstellingen, restaurants en winkels uit te besteden.

Zwaar weer

Het in zwaar weer verkerende Terra Mítica gaat bijna tweehonderd van de 386 vaste werknemers ontslaan. Het pretpark bij Benidorm hoopt op die manier een definitief faillissement te voorkomen. Al sinds de opening van Terra Mítica in 2000 gaat het financieel slecht met het park. In 2004 was het bedrijf zelfs op een haar na failliet. Er was een schuld van 218 miljoen euro en een verlies van 120 miljoen euro. Door de verkoop van land kon het faillissement op het laatste moment voorkomen worden.

Externe bedrijven

In 2006 en 2007 maakte Terra Mítica voor het eerst winst, maar in 2008 belandde het weer in de rode cijfers: er werd een verlies van vijftien miljoen euro genoteerd. Sindsdien moet er elk jaar geld op het attractiepark worden toegelegd. Het huidige management van het noodlijdende park heeft nu bekend gemaakt hoe ze denkt dat het recreatiebedrijf komend seizoen draaiend kan worden gehouden met minder dan de helft van het personeel. De productie van parkshows zal worden uitbesteed aan externe bedrijven. Ook restaurants en winkels komen in handen van derde partijen, waardoor het park niet meer hoeft op te draaien voor het exploiteren van deze faciliteiten.
Synkope in Terra Mítica

{googleads right}Restaurants

Het aantal restaurants en shops zal drastisch worden teruggebracht. Er gaan vijf eetgelegenheden dicht, zodat hongerige gasten als vanzelf geconcentreerd worden op slechts één of twee plekken. Pas als de drukte er om vraagt of als er speciale evenementen in Terra Mítica worden gehouden zullen de deuren van gesloten restaurants open gaan.

Minder personeel

Om de kosten te drukken gaat Terra Mítica attracties en themagebieden sluiten als er weinig bezoekers in het park zijn. Ook het roulerend openstellen van attracties is volgens het management een manier om met minder personeel te kunnen draaien. Daarnaast wil men gaan zorgen dat het overgebleven personeel effectief wordt ingezet: medewerkers die ’s ochtends op het parkeerterrein werken kunnen ’s middags een attractie draaien en schoonmaakpersoneel zou alleen in de loop van de middag ingezet kunnen worden.
Show Barbarossa in Terra Mítica

Winkels

Eenzelfde manier van tijdelijke openstelling gaat gelden voor winkels. Vijf minder winstgevende shops gaan definitief dicht, de overige winkels openen alleen als er klanten verwacht worden. Het parkmanagement heeft de bezoekersstromen binnen het park nog nauwkeuriger in kaart gebracht en vastgesteld dat winkels die achter in het park liggen twee tot drie uur laten open kunnen gaan dan de shops die in het themagebied Egypte liggen, het entreeplein van het park.

Waarschuwing

De bekendmaking van de nieuwe plannen – het tijdelijk sluiten van attracties en themagebieden en het uitbesteden van shows, restaurants en winkels – wordt gezien als een ‘waarschuwing’ aan de vakbonden om akkoord te gaan met de drastische personeelsreductie van Terra Mítica. De bonden hebben kritiek geuit op de plaatselijke en regionale overheden, die in de afgelopen jaren vele miljoenen hebben geïnvesteerd in het pretpark om de werkgelegenheid in en om Benidorm te stimuleren, maar het bedrijf nu aan zijn lot overlaten.
12-3-2012 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: Alba Palacios

Meest bezochte parkprofielen