Lekkere en gezonde bakkerswaren in het Duitsland-paviljoen in Epcot - Foto: (c) Matt Stroshane, Disney

Gezond en toch lekker

Wie iets anders wil eten dan friet, hamburgers en ijs kan in steeds meer attractieparken uitstekend terecht.

Lekkere en gezonde bakkerswaren in het Duitsland-paviljoen in Epcot - Foto: (c) Matt Stroshane, Disney

Wie iets anders wil eten dan friet, hamburgers en ijs kan in steeds meer attractieparken uitstekend terecht. Gezonde broodjes, fruitsalades en wraps zijn tegenwoordig haast overal verkrijgbaar.

Gezond en verantwoord eten is al jarenlang een hot topic dat ook aan pretparken niet voorbij is gegaan. Wie denkt dat tussen de achtbanen en schipschommels alleen friet, hamburgers en pannenkoeken te koop zijn, heeft het mis. In steeds meer parken is – naast de gebruikelijke en immer populaire fastfood – steeds vaker een gezonde hap te krijgen.

Gezonde sandwich

Kindermenu

Bijna alle attractieparken hebben verantwoorde snacks op het menu staan, variërend van broodjes gezond en wraps met weinig calorieën tot fruit en smoothies. Attractiepark Slagharen introduceerde enkele jaren geleden een verantwoord kindermenu verpakt in een kleine rugzak en Toverland heeft een maandelijks wisselend gezond broodje in het assortiment dat weinig verzadigde vetten bevat.

Prijsverlaging

Het Britse bedrijf Merlin Entertainments – eigenaar van onder meer alle Legoland-parken, het Duitse Heide-Park, het Engelse Alton Towers en het Italiaanse Gardaland – verlaagde vier jaar geleden de prijzen van gezond voedsel. De vraag naar bijvoorbeeld salades en fruitcocktails steeg daardoor aanzienlijk.

Publiek

Is in Europa gezonde voeding in de meeste attractieparken al een aandachtspunt, in de Verenigde Staten wordt gezond eten met hoofdletters geschreven. Om te voldoen aan de vraag van het publiek hebben alle Disney-parken tegenwoordig verkoopstands met fruit en yoghurt.
Sunshine Seasons in The Land in Epcot - Foto: (c) Disney

Groenten

Maar ook wie in plaats van lopend uit het vuistje met beide benen onder de tafel een hapje wil eten, kan tegenwoordig goed in de parken van Disney terecht. Zo worden er in het paviljoen The Land in Epcot in Walt Disney World op innovatieve manieren groenten en fruit verbouwd. Bezoekers kunnen dat vanuit een bootje bekijken. Een groot gedeelte van de groente- en fruitoogst wordt gebruikt in het voedsel dat in zelfbedieningsrestaurant Sunshine Seasons, in datzelfde Land-paviljoen, wordt verkocht.

Etenswaren

Andere gezonde en lekkere etenswaren in Epcot zijn bijvoorbeeld te koop in Wurther’s Bakery, in het Duitsland-paviljoen, en in het paviljoen van Noorwegen, waar verantwoorde rice cream op het menu staat. Gezond hoeft absoluut niet onsmakelijk en duur te zijn en is tegenwoordig in elk zichzelf respecterend attractiepark gemakkelijk te vinden.
 
 
2012 © Tekst: Parkplanet
Foto’s: Disney, Matt Stroshane

Meest bezochte parkprofielen