Het regiegebouw van Disney Dreams in Disneyland Paris - Foto: (c) Parkplanet

Nederlands tintje in Disneyland Paris

De Nederlander Michel den Dulk tekende het regiegebouw van Disney Dreams.

De spectaculaire avondshow Disney Dreams – nu: Disney Illuminations – heeft ook een Nederlandse inbreng: niet in het zicht van de toeschouwers weliswaar, maar achter hun ruggen. De Nederlandse imagineer Michel den Dulk ontwierp het regiegebouw van de veelomvattende voorstelling. Hij kwam speciaal naar Parijs om de situatie ter plekke te aanschouwen. Het regiegebouw is gethematiseerd als het onderkomen van de tuinmannen van de plantsoenendienst.

Landscaping Department

Vanzelfsprekend heeft elk kasteel een eigen groenvoorziening; de vele tuinen, waterpartijen en bloemperken vragen veel aandacht en zorg. De hofhouding kreeg veelal een onderkomen in onopvallende gebouwen om het kasteel heen. Met die gedachten werd het regiehuis voor Disney Dreams vormgegeven: als een bescheiden plek voor de groendienst van het kasteel. Op het pand van het Parks Landscaping Department hangen op diverse plekken schoffels en harken, en voor het gebouw staan een kruiwagen en watertonnen. De kasteelzijde heeft zeven ramen om de regisseurs van Disney Dreams een goed zicht te geven op de voorstelling, die elke avond te bewonderen is.

Kleurstellingen

Michel den Dulk – werkzaam in de hoofdvestiging van Disney Imagineering in het Californische Glendale – ontwierp een gebouw dat qua formaat en kleurstellingen mooi in het licht glooiende landschap tegenover het kasteel past. Het in natuurtinten geverfde bouwwerk is niet overheersend; het kasteel blijft het glorieuze middelpunt. Over enkele weken gaat de eerste spade de grond in voor een groot project waar Michel den Dulk al lange tijd aan werkt: Fantasy Faire, pal naast het kasteel van het originele Disneyland in Californië.

Disney Dreams in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Hoofdrol

Disney Dreams werd gecreëerd ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Disneyland Paris. De enorme fonteinen, de waterschermen waarop Disney-figuren worden geprojecteerd, de laserstralen, het vuurwerk, ze dragen allemaal bij tot een fascinerend schouwspel, maar de hoofdrol is weggelegd voor het kasteel. Dat fungeert twintig minuten lang als een scherm voor ontelbare ongelooflijk knappe projecties die elkaar in snel tempo opvolgen.

Muziekstuk

Het kasteel verandert van een heldere sterrenhemel in een replica van de Notre Dame-kathedraal in Parijs en van een plek waar de apen uit Junglebook dollen in een vuurpijl die afgestoken wordt door Genie uit Aladdin. De muziek voor de nieuwe show werd geproduceerd door de bekende filmdirigent Joel McNeely. Negentig orkestleden, een koor van volwassen zangers en een kinderkoor togen voor het muziekstuk naar de beroemde Abbey Road Studio’s in Londen.

Oversteek

Disney Dreams is zo overweldigend dat het ons niet zou verbazen als dit spektakel – net als stuntshow Moteurs… Action enkele jaren geleden – de oversteek naar de andere kant van de grote plas maakt. Evenals in Parijs lenen de kastelen in Orlando en Anaheim zich voortreffelijk voor een adembenemende projectie-, water-, licht- en vuurshow.

2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen