Achtbaan Wodan

Wodan heette bijna Thor

Bijna had de houten achtbaan van Europa-Park niet Wodan geheten, maar Thor.

Thor Timburcoaster, dat was bijna de naam geweest van de nieuwe, ruim duizend meter lange rollercoaster van Europa-Park. De familie Mack, eigenaar van het park, overwoog de naam Thor omdat deze god uit de Noordse mythologie zeer geliefd was bij de Vikingen. Thor was in de mythes en sagen de vernietiger van het kwaad.

Marvel

Toch koos Mack niet voor Thor maar voor Wodan omdat de naam Thor voorkomt in de stripverhalen en films van Marvel Comics, tegenwoordig behorend tot het Disney-concern. Men vreesde dat de naam Thor niet meer te registreren zou zijn als merk voor een attractie omdat Disney daar al rechten op had of zou laten gelden.

Achtbaan Wodan

Wotan

Mack koos vervolgens voor Wodan, de vader van Thor. Wodan – in het Scandinavisch Odin geheten – is de oppergod van de Germaanse goden. Naar hem is woensdag vernoemd, de donderdag is genoemd naar Thor. De 35 meter hoge houten achtbaan van Europa-Park heet nu officieel Wodan Timburcoaster. Alleen in de Zuid-Duitse spreektaal heet de god overigens Wodan (en ook in het Nederlands), in het Hoogduits is zijn naam Wotan.

Balder

Volgens de Noordse mythologie hebben veel andere goden hun bestaan te danken aan Wodan; hij was de vader van vele goden. Frappant is dat Wodan niet alleen de vader was van Thor, maar ook van Balder, de god van schoonheid, goedheid en puurheid. Pretpark Liseberg in het Zweedse Göteborg heeft zijn houten achtbaan naar deze god genoemd. Balder staat bekend om zijn steile eerste afdaling, in een hoek van maar liefst zeventig graden.

IJsland

Achtbaan Wodan staat in het IJslandse themagebied van Europa-Park. Dat is een passende plek omdat de god Wodan een belangrijke rol speelt in de Noordse mythologie. Die wordt doorgaans vooral gekoppeld aan de Noormannen en de Vikingen, maar de mythen en sagen bestonden al lang voordat die Scandinavische volken leefden en waren voor een deel afkomstig uit IJsland.

2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen