Carrousel Eden Palladium in Europa-Park

Draaiende look-a-likes

Carrousel Eden Palladium in Europa-Park
 
Waar is bovenstaande foto gemaakt? Wie ‘In de Efteling’ zegt, zit er helemaal naast. Maar verwonderlijk is dat antwoord niet.

De carrousel op de foto is de nieuwe aanwinst van Europa-Park en die vertoont opvallende gelijkenissen met de stoomcarrousel in de Efteling.
 
Europa-Park in het Zuid-Duitse Rust krijgt binnenkort een saloncarrousel die stamt uit het begin van de vorige eeuw. De historische draaimolen lijkt in heel veel opzichten op de stoomcarrousel van de Efteling en heeft net zo’n imposante geschiedenis.

Pronkstuk

Het pretpark in het Zwarte Woud kocht vorige week Eden Palladium, een overdekte carrousel die stamt uit 1909. De rijkelijk gedecoreerde draaimolen stond sinds 1990 in het Ecomusée d’Alsace in Ungersheim, boven de Franse stad Mulhouse. Het management van het museum zocht een koper voor het pronkstuk en vond die in de familie Mack, de eigenaren van Europa-Park.

Kermissen

Carrousel Eden Palladium werd gebouwd in de Franse stad Angers. De molen kwam na de bouw in 1909 in bezit van de familie Deneyer en was dertig jaar lang te bewonderen op verschillende kermissen in het noorden van Frankrijk. Na die periode belandde de carrousel in een opslagloods in Zwitserland. In 1990 kreeg Eden Palladium een plaatsje in het Ecomusée d’Alsace.
 
Stoomcarrousel in de Efteling - Foto: Steve B Chamberlain

Stoomcarrousel

Er bestaan wereldwijd nog maar vier historische saloncarrousels, die kenmerkend zijn voor de kermissen uit het begin van de vorige eeuw. Eén van de vier overgebleven exemplaren staat sinds 1956 in de Efteling. Die overdekte stoomcarrousel toont opvallende gelijkenissen met de nieuwe aanwinst van Europa-Park: een prachtig gedecoreerde draaimolen met steigerende paarden, koetsen en schuitjes, veel spiegels en houten decoraties.

Ereplaatsje

De stoomcarrousel van de Efteling stamt uit 1895 en was eigendom van kermisfamilie Janvier uit Bergen op Zoom. Janvier bouwde de carrousel helemaal zelf met losse onderdelen en trok er jarenlang mee langs de kermissen in Nederland. Halverwege de jaren vijftig kocht de Efteling de in verval geraakte historische kermisattractie en gaf de salonstoomcarrousel een ereplaatsje in het park. Tot in de jaren zeventig werd de molen nog daadwerkelijk door stoom aangedreven, tegenwoordig zet elektriciteit de carrousel in beweging, al is de stoommachine nog wel te zien.

Varkens

De carrousels in de Efteling en Europa-Park zijn echte look-a-likes: ze vertonen opvallende overeenkomsten, tot en met de varkens op de draaimolens aan toe. De Eden Palladium in Europa-Park heeft weliswaar meer varkens dan de stoomcarrousel in de Efteling, maar het paradepaardje van het pretpark in Kaatsheuvel heeft grotere varkens en de twee beesten hebben ook nog eens een houten clown achterop zitten.
 
2-5-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park, Steve B Chamberlain

Meest bezochte parkprofielen