Een van de camelbacks van achtbaan Shambhala

Europese hoogtekampioen

Een van de camelbacks van achtbaan Shambhala
 
Met exact drie meter meer dan zijn naaste rivaal Silver Star is de nieuwe achtbaan Shambhala de hoogste van Europa.

Afgelopen weekend werd de mastodont in het Spaanse Port Aventura feestelijk geopend.
Silver Star in het Duitse Europa-Park is zijn titel als hoogste achtbaan van Europa kwijt: sinds dit weekend steekt rollercoaster Shambhala het hoogst de lucht in. Shambhala in Port Aventura meet van grond tot top precies 76 meter, terwijl Silver Star 73 meter hoog is. De nieuwe attractie van het succesvolle pretpark bij Salou houdt nog twee andere Europese records: het is de achtbaan met de langste afdaling – 78 meter – en de baan met de hoogste snelheid in de eerste vrije val: 134 kilometer per uur.
 
Shambhala en de (rode) achtbaan Dragon Khan

Stalen rails

Tot voor kort werd de skyline van Port Aventura beheerst door de stalen rails van loopingachtbaan Dragon Khan. Maar de 45 meter hoogte van die kolos steekt nu schril af tegenover zijn nieuwe buurman, die ruim dertig meter hoger is. Shambhala heeft een lengte van 1650 meter en tijdens de drie minuten durende reis over de razendsnelle baan overwinnen de berijders maar liefst vijf gigantische camelbacks, waarvan de laagste toch nog zeven verdiepingen van een gebouw hoog is.

Funderingen

Voor Shambhala werd meer dan 1600 ton staal gebruikt en voor de funderingen – die op sommige plaatsen achttien meter de grond in gaan – vierduizend kubieke meter beton. In de bouw en de aankleding van de achtbaan stak het Spaanse park 25 miljoen euro. De thematisering van Shambhala is geïnspireerd door de cultuur en de architectonische stijl van het koninkrijk Bhutan, een land in de Himalaya, met onder meer een grote poort en een liggende gouden Boeddha.
 
Scherpe bocht op hoog niveau in Shambhala

{googleads right}Paradijs

Shambhala – gelegen in het Chinese themagebied van het park – vertelt de mythe van een onontdekt paradijs in de Himalaya. De inwoners van Tibet vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen over deze plek. Het zou een verborgen wereld zijn van geluk, vrede, wijsheid en eeuwige jeugd. Het verscholen paradijs wordt in de volksmond Shambhala genoemd.

Opening

De nieuwe aanwinst van Port Aventura werd geopend door Artur Mas, president van de Generalitat, het hoogste bestuursorgaan van de onafhankelijke regio Catalonië. “Als ik er niet meer levend uit kom, moeten er meteen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven”, lachte de politicus. Port Aventura-directeur Fernando Aldecoa verklaarde dat Shambhala een eerste stap is naar verdere uitbreidingen van het park en het naastgelegen resort, dat zich in de toekomst meer gaat richten op toeristen uit de Benelux, Duitsland, Italië en Rusland.
 
13-5-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Port Aventura

Meest bezochte parkprofielen