Geld

De rek is er nog niet uit

Geld
 
Er zit nog veel rek in de entreeprijzen voor Nederlandse en Europese attractieparken. In de Verenigde Staten betalen bezoekers aan de grote themaparken nu rond zeventig euro. Deskundigen menen dat ook in Nederland gasten bereid zijn meer te betalen dan nu het geval is voor een kwalitatief goed dagje uit.
 
Villa Volta in de EftelingWie denkt dat met de 33 euro entree voor de Efteling de bovengrens wel is bereikt, komt bedrogen uit. Ook in de toekomst zal de ticketprijs voor het jubilerende park in Kaatsheuvel jaar na jaar naar boven worden bijgesteld. Net als van alle andere attractieparken in Europa en daarbuiten trouwens; de rek in de toegangsprijzen is er nog lang niet uit.

Kwaliteit

Deskundigen op het gebied van vrije tijd en recreatie denken dat de entreeprijs van de Efteling in de komende jaren nog zeker tien tot wel vijftien euro omhoog kan. Een dergelijke ontwikkeling zal in meer of mindere mate ook te zien zijn bij collega-parken. Het product ‘dagje pretpark’ is nog verre van overpriced, menen vrijetijdswetenschappers, zeker zolang parken blijven investeren in de kwaliteit van hun aanbod en service.

Stijging

De experts kijken daarbij naar de Amerikaanse markt en de Amerikaanse parken in Europa. Disneyland Paris vraagt inmiddels voor een dagje entree 61 euro, en nog steeds blijven de toeristen toestromen. In 2011 bezochten ruim vijftien miljoen mensen de twee Disney-parken bij Parijs. Een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2010. Kassa!

Honderd dollar

In de Verenigde Staten zelf schieten de prijzen voor de grote attractieparken steeds verder omhoog. Daar komt zelfs de ongelooflijke honderd dollar voor een kaartje in zicht. Nog maar tien jaar geleden kostte de entree voor één van de vier parken in Walt Disney World in Florida 50 dollar. Afgelopen week verhoogde Disney de prijzen voor zijn themaparken in de Sunshine State van 85 naar 89 dollar, een stijging van 4,7 procent.

Verhoging

Disney’s buurman Universal Studios verhoogde enkele dagen eerder de ticketprijs naar 88 dollar. De parken met de muis vonden dat ze daar niet onder konden blijven en gingen bewust een dollar over de entreeprijs van Universal heen. Omgerekend kost een dagkaartje voor het Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios of Animal Kingdom nu ruim 71 euro.
 
9-6-2012 © Tekst: Adri van Esch
{googleads left}

 

Meest bezochte parkprofielen