Radiator Springs Racers - Foto: (c) Disney

Razendsnelle Racers

Radiator Springs Racers - Foto: (c) Disney
Vijf jaar lang werkten de imagineers van Disney aan een nieuw themaland in California Adventure, naast Disneyland in Anaheim: Cars Land.

 
Een nagebouwd stukje Route 66 leidt door het dorpje Radiator Springs en naar Ornament Valley. Bezoekers treffen in het nieuwe themaland drie attracties aan. De meest spectaculaire belevenis is Radiator Springs Racers.
 
Het vijf hectare grote themagebied Cars Land is verrezen op het laatste stukje van het oude Disney-parkeerterrein dat nog rest en dat gebruikt werd om California Adventure op te bouwen. Zoals we van Disney gewend zijn worden gasten helemaal ondergedompeld in de sfeer van het themaland. Voor het nieuwe Cars Land – dat gebaseerd is op de Pixar-blockbuster Cars – werden kosten nog moeite gespaard om de bezoekers helemaal in een andere wereld te brengen.
 
Cars Land - Foto: (c) Disney

Rotsen

In juli 2009 ging de eerste spade de grond in voor Cars Land. In het themaland werd het uit de Cars-film bekende dorpje Radiator Springs nagebouwd. Daaromheen kwamen de bijna veertig meter hoge rotsen van het Cadillac Mountain Range-gebergte. Voor de goudbruine bergketen werd liefst vierduizend ton staal gebruikt. De bergen omringen de monumentale Ornament Valley, waar gasten een uniek avontuur gaan beleven: een ritje in de razendsnelle Radiator Springs Racers.

Racen

Radiator Springs Racers is gebaseerd op de technologie van Test Track in Epcot, waarbij bezoekers in razendsnelle auto’s met honderd kilometer per uur over een bochtig circuit racen. In Florida is er echter slechts één track, in Californië zijn er twee en racen de auto’s tegen elkaar. Van tevoren is niet bekend wie de winnaar van de race zal zijn, wat bijdraagt aan de spanning. Elke raceauto zal jaarlijks bijna 58.000 kilometer afleggen.
 
Racen in Cars Land - Foto: (c) Disney

Taillight Caverns

De rit begint rustig, waarbij hoofdrolspeler Lightning (Bliksem) McQueen geamuseerd toekijkt. Ook de andere sterspelers zijn in het darkride-gedeelte present en spreken de bezoekers toe: Porsche Sally, de koddige kraanwagen Mater (Takel) en het hippe Volkswagenbusje Fillmore. Dan barst de race over de prachtige Route 66 los. Na de finish volgt de finale: een rit door druipsteengrot Taillight Caverns, waarin alle stalagtieten gemaakt zijn van ouderwetse achterlichten, en een felicitatiespeech (of een bemoedigend woordje voor de verliezers) van Lightning McQueen en Mater. Radiator Springs Racers is met een investering van 200 miljoen dollar één van de duurste pretparkattracties ooit gebouwd.
Luigi's Flying Tires - Foto: (c) Disney

Autobanden

Kleinere attracties zijn Luigi’s Flying Tires, een tochtje in een oversized autoband uit Luigi’s Casa della Tires (inmiddels vervangen door de attractie Luigi’s Rollickin’ Roadsters), en Mater’s Junkyard Jamboree, waarbij de gasten in wagentjes achter 22 rondtollende tractors zitten. Zelfs de restaurantjes in Cars Land zijn bijzonder, zoals de kegelvormige gebouwen van Cozy Cone Motel en de Amerikaanse diner Flo’s V8 Café. Ook winkels als Ramone’s House of Body Art en Radiator Springs Curios lijken zo uit de film te komen.

Van lelijk eendje tot mooie zwaan

2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen