Ginola in 2012 gefotografeerd door Irina Werning - Foto: (c) Disney

Terug in de tijd met Mickey

Ginola in 2012 gefotografeerd door Irina Werning - Foto: (c) Disney
 
Voor de verjaardag van Disneyland Paris ging de bekende Argentijnse fotografe Irina Werning terug in de tijd.

Ze zette foto’s uit het verleden opnieuw in scène, met dezelfde hoofdpersonen en exact hetzelfde Disney-decor.
Fotografe Irina Werning uit Buenos Aires vergaarde roem met haar project Back to the future. Met een ongelooflijke precisie zet ze oude foto’s opnieuw in scène. Bij het namaken van de foto’s uit de oude doos legt Werning veel nadruk op de details, zoals het decor, de belichting, kleding en de mensen in de foto. Haar project maakte al vanaf het begin veel indruk op het publiek. Irina’s originele aanpak bij het vastleggen van herinneringen biedt een onvergelijkbare reis door de tijd.
De oude foto van Ginola - Foto: (c) Disney
 Ginola met zijn ouders toen en (helemaal boven) nu 

Nieuwsgierig

Werning houdt van oude foto’s, vertelt ze. “Ik ben een nieuwsgierig fotograaf; zodra ik bij iemand thuis kom, begin ik rond te kijken en in spullen te snuffelen. Bij oude foto’s zijn de meeste mensen gecharmeerd van de retro look, maar ik stel me voor hoe de mensen op die foto er nu uitzien en hoe ze zich zouden voelen als we de situatie op de foto zouden naspelen. Ik besloot om dat in werkelijkheid uit te proberen. Ik nodigde mensen uit voor mijn camera terug in de tijd te gaan. Zo is het project Back to the future ontstaan.”
 
De Nederlandse Danique toen - Foto: (c) Disney

Kindertijd

Omdat Disneyland Paris twintig jaar bestaat vroeg het park aan Irina Werning om met bezoekers terug te gaan naar hun kindertijd. De talentvolle Werning plaatste gasten uit diverse landen – waaronder drie uit Nederland – in de setting van de originele foto die ooit in het Disneyland Resort gemaakt was. Werning stak veel tijd in de foto’s; ze deed onderzoek, zocht de exacte locatie van de originele foto weer op en zorgde voor precies dezelfde of goed gelijkende objecten, rekwisieten en kleding.
 
De Nederlandse Danique in 2012 gefotografeerd door Irina Werning - Foto: (c) Disney
 De Nederlandse Danique in hotel Newport Bay, toen en nu 

Wegwerpcamera’s

Het idee van Disneyland Paris om de twintigste verjaardag te vieren met foto’s is geen toeval. Fotografie speelt al jaren een belangrijke rol in de beleving van het themapark. Sinds de opening in 1992 heeft de pretparkenclave bij Parijs een kwart miljard bezoeken gehad en in die twee decennia zijn ongeveer vier miljoen wegwerpcamera’s verkocht en zijn in het park meer dan vijftien miljoen foto’s ontwikkeld. De meest populaire plekken voor een foto zijn bij het kasteel van Doornroosje en bij of in de draaiende theekopjes.
 
Pauline toen - Foto: (c) Disney
Pauline in 2012 gefotografeerd door Irina Werning - Foto: (c) Disney
 Pauline toen en nu 

Valerie met haar kinderen, toen

Valerie met haar kinderen nu, gefotografeerd door Irina Werning - Foto: (c) Disney
 Valerie met haar kinderen 

Mickey Mouse bij de bouw van Disneyland Park in 1990

Mickey Mouse in Disneyland 2012, gefotografeerd door Irina Werning - Foto: (c) Disney
 Mickey Mouse aan de rand van Disneyland in 1990 en 2012 
 
24-7-2012 © Tekstbewerking: Adri van Esch – Foto’s: Irina Werning, Disney
{googleads left} 

Meest bezochte parkprofielen