De entree van het nieuwe Kaninlandet in Liseberg

Parken letten op kleintjes

De entree van het nieuwe Kaninlandet in Liseberg
Ukiland of Kaninlandet, peuters en kleuters zijn tegenwoordig steeds meer een speciale doelgroep in attractieparken. 

Steeds meer pretparken openen een speelgebied of themaland speciaal geschikt voor peuters en kleuters. Grote basisvormen, felle kleuren, herkenbare geluiden en soms zelfs van televisie bekende figuren vormen de hoofdmoot van deze helemaal op de allerkleinste bezoekertjes afgestemde attractiezones. De laatste aanwinst is te bewonderen in het Belgische Bobbejaanland en een nieuw gebied ligt alweer op de tekentafel voor het Zweedse Liseberg.

Aaibaar

De wereld van Bumba’s en Pino’s dringt in alle attractieparken ter wereld door. Overal worden al dan niet overdekte speelgebieden voor de allerkleinsten geopend, liefst gebaseerd op een bekend, aaibaar figuurtje. Bobbejaanland koos Uki uit, het gele figuurtje dat al twee jaar dagelijks in het kinderblok Telekids van RTL te zien is. Rond Uki en zijn vriendjes Konijn, Egel, Eekhoorn, Schildpad, Eend en Bloemen werd in het al bestaande Kinderland een themahoek gecreëerd: Ukiland.

Vier jaar

Ukiland is speciaal bedoeld voor kinderen tot vier jaar. De Uki-hoek in het park in Lichtaart werd geopend door ex-K3-zangeres Katleen Aerts. In de overdekte Uki-speeltuin kunnen peuters en kleuters kennismaken met alle figuurtjes uit de televisieserie.
 

Het nieuwe Kaninlandet in Liseberg
Groen konijn

 
Ook voor Liseberg ligt een kinderland op de tekentafels: Kaninlandet, wat in het Nederlands vertaald kan worden als Konijnland. In het gebied van één hectare speelt het groene konijn dat de mascotte is van het park in Göteborg de hoofdrol. Het nieuwe speelland komt midden in Liseberg te liggen en krijgt zeven nieuwe attracties, waaronder een fietsmonorail, een mini-vrijevaltoren, een reuzenrad, een ballonnencarrousel en een kleine achtbaan.

{googleads right}Jubileum

Voor het nieuwe Kaninlandet krijgt een aantal attracties een nieuw uiterlijk en worden twee attracties – waaronder de draaiende koffiekopjes – verwijderd. Het nieuwe speel- en attractiegebied gaat in april 2013 open, ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan van het Zweedse stadspark. Vanwege het jubileum wordt ook de grote promenade die door het park loopt helemaal opgeknapt en in de sfeer van een West-Zweedse kustplaats gebracht. Bovendien krijgt het pretpark drie nieuwe restaurants: een 250 zitplaatsen tellende Burger King, een banketbakkerij en een sandwichrestaurant. De totale kosten van alle vernieuwingen komen op bijna tweehonderd miljoen Zweedse kronen, ruim 23 miljoen euro. Het is de grootste investering die Liseberg ooit heeft gedaan.
 
13-7-2012 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Liseberg

Meest bezochte parkprofielen