Fort Fun vanuit de lucht - Foto: Axel Schwenke

Fraudeur voor de rechter

Fort Fun vanuit de lucht - Foto: Axel Schwenke
Bijna ging het Duitse attractiepark Fort Fun in andere handen over.

Maar koper Matthäus Z. bleek een oplichter en de deal werd binnen een maand teruggedraaid. De zwendelaar wordt nu aangeklaagd voor fraude.
 
De 29-jarige Matthäus Z. en zijn 53-jarige moeder Christine moeten binnenkort voor de rechter verschijnen. Zij worden beticht van zwendel. Zoonlief deed zich voor als miljonair en meldde zich eind vorig jaar bij pretparkgroep Compagnie des Alpes (CDA) als gegadigde voor het Duitse park Fort Fun. Zijn bedrijf One World Holding tekende een koopcontract: het attractiepark in het Sauerland wisselde voor zes miljoen euro van eigenaar.
 
Fort Fun vanuit de lucht - Foto: Axel Schwenke

{googleads right}Aanbetaling

Het Franse Compagnie des Alpes wilde al langer van Fort Fun af. Enkele weken nadat Z. en zijn moeder zich hadden opgeworpen als redders van het pretpark kwam het bedrog uit. Nepmiljonair Z. moest 250.000 euro aanbetalen en om te bewijzen dat hij dat kon overlegde hij een kopie van zijn bankrekening. Daaruit bleek dat de koper over voldoende financiële middelen beschikte.

Provisie

Voor het voorschot haalde Z. echter een trucje uit: hij kocht bij een fabrikant een achtbaan van dertien miljoen euro, hoewel hij daarvoor geen geld had. Zijn firma ving voor de order een provisie van vier ton. Dat geld stond op het bankafschrift dat Z. aan Compagnie des Alpes toonde. De Fransen droegen vervolgens Fort Fun over aan One World Holding. In januari van dit jaar kwam het bedrog van Matthäus en Christine Z. uit. De koop werd onmiddellijk ongedaan gemaakt, CDA kreeg het attractiepark opnieuw in eigendom en Z. verdween – voor een ander misdrijf – achter de tralies. Zijn fraude bij de transactie van Fort Fun komt binnenkort voor de rechter.
 
31-7-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Axel Schwenke

Meest bezochte parkprofielen