Het Disneyland Resort Paris vanuit de lucht - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Disney Company overweegt overname

Het Disneyland Resort Paris vanuit de lucht - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet
Bij de Walt Disney Company leven plannen om alle aandelen van Disneyland Parijs die nog niet in het bezit van de multinational zijn over te kopen.

Voor de Franse Disney-vestiging zou dat goed nieuws zijn: er komt dan volop ruimte en kapitaal om verder te investeren. Voor de aandeelhouders is het ook positief: zij zagen het aandeel al stijgen met twintig procent.
 
De Walt Disney Company bezit momenteel veertig procent van de aandelen van Euro Disney SCA, de Franse moedermaatschappij van Disneyland Paris. Alle overige aandelen zijn in handen van kleine bellegers en institutionele investeerders. De grootste in die categorie is de Saoedi-Arabische prins Al-Waleed bin Talal, die voor tien procent eigenaar is van het Disneyland Resort Paris.
 
Donald Duck wordt door Disneyland Park gereden - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Investering

Volgens het gezaghebbende Time Magazine overweegt de machtige Walt Disney Company alle aandelen van Euro Disney SCA terug te kopen, zodat het Franse bedrijf in zijn geheel in het bezit komt van de Amerikanen. Het compleet overnemen van Disneyland Paris is voor de onderneming in het Californische Burbank in eerste instantie een gigantische investering, maar levert het entertainmentbedrijf op de lange termijn winst op.

Voorspoed

Disneyland Paris is de grootste toeristische trekpleister van Europa, met meer dan vijftien miljoen bezoekers per jaar en een hotelbezetting die tegen de negentig procent loopt. Toch heeft dit succes maar heel beperkt geleid tot financiële voorspoed: van de twintig jaar dat Disneyland Paris nu bestaat werden slechts acht boekjaren met zwarte cijfers afgesloten. Vooral de schuldenlast van de leningen om de bietenvelden ten oosten van de Franse hoofdstad om te toveren in een fantasierijke recreatie-enclave rusten zwaar op de schouders van het Europese Disneyland.
Ballonnen in Disneyland Paris - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Veerkracht

Ondanks de voortdurende strijd om uit de rode cijfers te komen blijft de Walt Disney Company vertrouwen houden in het Franse sprookjesland. De Amerikanen zien financiële veerkracht en spreken van ‘een waardevolle aanwinst voor de Walt Disney Company’. De overname van de resterende zestig procent van de aandelen van Euro Disney SCA is niet bevestigd, maar nu zou het goede moment zijn om die slag te slaan. Het aandeel staat laag, op vijf euro, tegen dertig euro in 1992 toen het Disneyland Park open ging. Hoewel het aandeel meteen na de overnamegeruchten met twintig procent steeg, kan de Disney Company de gewenste zestig procent van de aandelen naar verwachting voor zo’n honderd miljoen euro opkopen.

Grip

De vooruitzichten voor Disneyland Paris zelf zijn ook beter dan ooit tevoren. Ondanks de economische crisis in Europa stijgt het uitgiftepatroon van de bezoekers en neemt het percentage hotelovernachtingen nog toe. Het management in Parijs krijgt steeds meer grip op de financiën en het bedrijf heeft een plan gemaakt om vijfhonderd miljoen euro schuld af te lossen in de komende zes jaar.
 
Walt Disney Studios Park - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

{googleads right}Strategie

Mocht de Walt Disney Company daadwerkelijk de algehele controle krijgen over Euro Disney SCA dan is dat gunstig voor het bedrijf. Het kapitaalkrachtige Disney-concern is in staat om de schulden sneller af te lossen en flink te investeren in het resort. Het is bekend dat Disney niet gelukkig is met de Walt Disney Studios. Het filmpark trekt te weinig bezoekers, heeft gasten te weinig te bieden voor een hele dag en haalt niet het niveau van andere Disney-parken. Er is de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in de Studios – onder meer met de opening van de Hollywood Tower of Terror en Toy Story Playland en volgend jaar met de nieuwe darkride Ratatouille – maar een nog grotere make over is te verwachten als de Walt Disney Company eigenaar van het resort wordt. Dezelfde strategie paste Disney toe bij California Adventure, het themapark naast Disneyland in Anaheim, bij Los Angeles. Ook dat park stond in de schaduw van zijn buurman. Met een kapitaalinjectie van achthonderd miljoen euro werd California Adventure in de afgelopen drie jaar compleet op de schop genomen.

Derde themapark

In het masterplan dat de Walt Disney Company sloot met de Franse overheid is bovendien de bouw van een derde themapark opgenomen. Dat park zou volgens het contract gebouwd moeten worden tussen nu en 2030. Als de Disney Company daadwerkelijk alle aandelen van het Franse Euro Disney SCA overneemt, is de kans dat het broertje van het Disneyland Park en de Walt Disney Studios sneller – en meteen goed – gebouwd wordt groter. Uiteindelijk zijn dan niet alleen de Walt Disney Company, Disneyland Paris en de Franse staat de winnaars, maar ook de bezoekers en pretparkliefhebbers.
 

25-8-2012 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen