Halloween in Europa-Park

Hollandse horror in Duitse doolhoven

Halloween in Europa-Park
 
Het Nederlandse bedrijf Jora Entertainment is druk bezig met het bouwen van drie spookhuizen voor de Horror Nights in het Zuid-Duitse Europa-Park.

Ook van de buitenscènes wordt veel werk gemaakt. “Bezoekers moeten buiten en in de wachtrij al enige spanning voelen”, aldus de bouwers.
 
In Europa-Park wordt Halloween traditiegetrouw groots gevierd. De griezelweken in het attractiepark in het Zwarte Woud worden al van verre aangekondigd: midden in het park staat een gigantische pompoen met een hoogte van 42 meter en een omtrek van 132 meter. De koepel van de indoor-achtbaan Euro-Sat is deze periode omgetoverd tot de grootste pompoen ter wereld. In het park zorgen verder meer dan 160.000 pompoenen in alle kleuren en maten, honderdduizend herfstplanten, talloze skeletten en andere onderwereldfiguren voor een bijzondere beleving.
 
Halloween in Europa-Park

Spookhuizen

Op negentien speciale Horror Nights worden de bezoekers meegenomen in  hun eigen horrorfilm. Op een speciaal terrein worden voor de onverschrokkenen vijf horror huizen opengesteld. Ze komen daar onvermijdelijk oog in oog te staan met zombies, griezels en andere wezens. Dit jaar zijn ze alle vijf horror houses vernieuwd; drie ervan worden nu gebouwd door het Nederlandse bedrijf Jora Entertainment. Het bedrijf uit Ermelo – gespecialiseerd in showconcepten en producties voor attractieparken – werkt sinds begin augustus aan de drie spookhuizen.

Halloween

“We hebben al zes jaar ervaring op dit vlak”, vertelt Paul Nelissen, voor Jora Entertainment  verantwoordelijk voor de productie, “maar dat we dit jaar door Europa-Park gevraagd zijn, vinden we een hele eer.” Zijn collega John Ruisch bedenkt de concepten voor de haunted houses. Hij heeft zich jarenlang verdiept in het fenomeen Halloween en in menselijke angsten. Volgens hem zijn er veel gelijkenissen in de Halloween-feesten, maar ook ziet hij in ieder land een accent: “In Amerika is het bijvoorbeeld ruwer dan in Europa. In Duitsland mag het best een tikkeltje humor hebben en sexy zijn. Daar houden we in Europa-Park dan ook rekening mee.”
 
Halloween in Europa-Park

{googleads right}Buitenscènes

Europa-Park maakt ook veel werk van de buitenscènes. Dat sluit naadloos aan bij de ideeën van Jora Entertainment. Paul Nelissen: “Bezoekers moeten buiten en in de wachtrij al enige spanning voelen. Ze zitten dan vanaf de eerste stap in het verhaal dat we in dat house willen vertellen.” Een haunted house is voor hem geslaagd als hij de bezoekers net als bij een achtbaan een flinke dosis adrenaline kan bezorgen. “We willen de bezoekers maximaal entertainen en zoeken dan ook de uiterste grens op. Het is daarbij niet de bedoeling om ze zo snel mogelijk uit een huis te krijgen.”

Riool

Drie van de vijf horrorhuizen zijn bedacht en gemaakt door het Nederlandse bedrijf. In Down gaan de bezoekers letterlijk door een riool, waarbij de bijbehorende fauna natuurlijk niet kan ontbreken. Na een bezoek aan Take Away kan men nooit meer onbevangen naar een Chinees restaurant. Wat men denkt daar achter de schermen aan te treffen, is in dit haunted house werkelijkheid. In The Villa, een Victoriaanse, vervallen villa, zullen bezoekers opgelucht ademhalen als ze weer afscheid mogen nemen van de gastheren. Ook in de andere twee houses staan zombies (Zombieville) en mijnwerkers (Be Mine) klaar om de dappere gasten te ontvangen.
 
30-8-2012 © Tekstbewerking: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen