Perilous Plunge - Foto: Kevin Labianco

Naar de schroothoop

Perilous Plunge - Foto: Kevin Labianco

Wildwaterbaan Perilous Plunge in Knott’s Berry Farm gaat naar de schroothoop. De attractie heeft amper twaalf jaar bezoekers waterplezier gebracht en lag in die periode ook nog eens acht maanden stil wegens een dodelijk ongeluk.

Sommige attracties gaan decennia lang mee – achtbaan Python in de Efteling is al aan zijn 32e seizoen bezig – in andere attracties gaat al na een betrekkelijk kort leven de sloophamer. Dat lot is ook wildwaterbaan Perilous Plunge in het Amerikaanse Knott’s Berry Farm beschoren: de attractie gaat op 4 september dicht en vervolgens tegen de vlakte.

Perilous Plunge in Knott's Berry Farm

Indrukwekkend

Perilous Plunge heeft amper twaalf jaar gedraaid: de wildwaterbaan ging in het midden van september 2000 open. De attractie werd onmiddellijk populair en veelbesproken. De omvang van de baan was dan ook indrukwekkend: de 24-persoons bootjes maakten tijdens het drie minuten durende vaartochtje een steile vrije val van liefst 35 meter die er voor zorgde dat de passagiers door en door nat werden.

Sloop

Over de exacte reden van de sloop van Perilous Plunge houdt Knott’s Berry Farm de kaken op elkaar. Het pretpark bij Los Angeles zegt dat er voor de locatie van de wildwaterbaan een nieuwe attractie gepland staat, die binnenkort bekend gemaakt gaat worden. Fans verheugen zich op een nieuwe megacoaster.

Ongeluk

Een jaar na opening van Perilous Plunge viel er een vrouw uit het bootje van de wildwaterbaan. Ze overleefde haar val van ruim dertig meter niet. Veiligheidsinstanties van de overheid geboden Knott’s Berry Farm vervolgens om de attractie aan te passen en nieuwe beugels in de boten aan te brengen. De baan bleef daarop acht maanden dicht.

Expert

De attractie werd gebouwd door Intamin, dat gezien wordt als een expert op het gebied van waterattracties. De Zwitserse firma was onder meer de bedenker van de River rapid water ride, de wildwaterbaan met ronde boten, waarvan de Piraña in de Efteling het eerste exemplaar in Europa was. Intamin hielp het park in Kaatsheuvel ook toen er nog voor de opening problemen waren met waterachtbaan De Vliegende Hollander. Die coaster werd gebouwd door het Nederlandse bedrijf Kumbak, maar de Zwitsers losten de gerezen problemen met de liftheuvel op.

22-8-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Kevin Labianco, Knott’s Berry Farm
{googleads left}

 

 

Meest bezochte parkprofielen