dca cars land themagebied avond 13pers

Awards blijven in Amerika

dca cars land themagebied avond 13pers
 
Vakblad Amusement Today deelt de Golden Ticket Awards uit. Het Amerikaanse tijdschrift kan het gros van de beeldjes thuis in eigen land houden: negentig procent van de winnaars zijn parken in de States zelf.

Grootste Europese winnaars zijn het Duitse Europa-Park (op één na beste park ter wereld) en de Efteling (met twee Awards).
 
Het is een bekend fenomeen: in Duitse polls komen de Duitse parken als populairst uit de bus, bij Franse verkiezingen winnen de Fransen en bij Amerikanen is het al niet anders. Het gros van de Golden Ticket Awards van het Amerikaanse tijdschrift Amusement Today gaat naar parken in het land van Uncle Sam. Voor de Awards mochten fans en experts hun stem uitbrengen. Hoewel de verkiezing open stond voor alle parkkenners en -liefhebbers ter wereld, kwam het merendeel van de stemmen uit de Verenigde Staten. Daar gaan ook de meeste Golden Ticket Awards heen; nog geen tien procent van de beeldjes komt in Europa terecht.
 
Radiator Springs Racers in Disney's California Adventure - Foto: (c) Disney

Zegetocht

De meeste Golden Ticket Awards blijven in de States: 128 stuks. Cedar Point in de staat Ohio is met 21 procent van de stemmen verkozen tot allerbeste attractiepark ter wereld. De beste nieuwe attracties zijn volgens de stemmers achtbaan Wild Eagle in Dollywood en Radiator Springs Racers in Disney’s California Adventure, allebei in de V.S. Nog wat uitkomsten: het beste eten is te koop in Dollywood, de beste waterattractie is Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls in Islands of Adventure in Florida en daar staat ook de beste darkride ter wereld: Harry Potter and the Forbidden Journey. En zo gaat Amerika’s zegetocht verder: de beste parkaanleg is die van Busch Gardens in Williamsburg, de beste indoor achtbaan is The Revenge of the Mummy in Universal Studios bij Orlando en de mooiste openluchtvoorstelling wordt opgevoerd in Epcot in Walt Disney World.
Achtbaan Euro-Mir in Europa-Park

Beste park

Toch weten enkele Europese parken de hegemonie van de Amerikanen te doorbreken en dat mag een verdienste van formaat worden genoemd. Het Duitse Europa-Park weet de concurrentie van de Yankees het best te pareren: het Zuid-Duitse park belandt op niet minder dan de tweede plaats in de top tien van beste attractieparken. Pleasure Beach in het Engelse Blackpool heeft als enige nog een plekje bemachtigd in het lijstje favoriete parken; de tiende plaats. Dat park heeft ook de op één na beste waterbaan ter wereld: Valhalla.
Loopingachtbaan OzIris in Parc Astérix

Eervol

De nieuwe loopingachtbaan OzIris van Parc Astérix ten noorden van Parijs verovert een eervolle vijfde plaats in de categorie ‘Beste nieuwe attractie’ en Fårup Sommerland in Denemarken eindigt derde bij beste kinderparken. Pleasure Beach en Gröna Lund in Stockholm behalen plek twee en drie in de categorie ‘Best seaside park’. Het Gasten Spookhotel van Liseberg in het Zweedse Göteburg haalt een vierde positie bij de beste attracties waar gasten te voet doorheen moeten lopen en een tiende positie bij beste houten achtbaan, voor Balder.
 
Horecagelegenheid De Gebrande Boon in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Parkaanleg

Expedition Geforce in het door Studio 100 geëxploiteerde Holiday Park in Duitsland doet het traditiegetrouw goed en bereikt een zesde plek bij de beste stalen achtbanen. Nederland sleept ook nog twee Awards weg: die gaan beide naar de Efteling. Onze nationale trots in Kaatsheuvel weet een vierde plek te veroveren in de top vijf van parken met het beste themagebied voor kinderen en een derde plaats voor beste parkaanleg. In die categorie wint nog een Europees park: Tivoli Gardens in Kopenhagen staat op vijf. In totaal moet vakblad Amusement Today van de 142 Awards er veertien naar Europa verschepen.
 
10-9-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park, Disney, Parc Astérix, Adri van Esch 
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen