Parque Warner bij Madrid - Foto: alvarezperea

BTW uit eigen zak

Parque Warner bij Madrid - Foto: alvarezperea

In Nederland gaat op 1 oktober de BTW omhoog, maar pretparkbezoekers zullen daar bij de kassa niets van merken. In Spanje kwam liefst 13 procent bovenop de BTW van een entreeticket. Parque de Atracciones en Parque Warner besloten die kosten niet door te berekenen aan de gasten.

Geen BTW-verhoging

Op 1 oktober 2012 gaat de BTW in Nederland met twee procent omhoog, van 19 naar 21 procent. Dat betekent dat veel producten van de ene op de andere dag een tikkeltje duurder worden. Echter niet de toegangstickets voor de Efteling en andere attractieparken. Die vallen namelijk onder het 6 procenttarief, een belastingschaal die met name geldt voor dagelijkse producten zoals voedsel. Dat tarief gaat aan het begin van volgende maand niet omhoog.
 

{googleads right}Verhoging

Nederlandse attractieparken gingen in 1997 na lang lobbyen van het hoge tarief (toen nog 17,5 procent) naar het lage van 6 procent. Verlaging van de entreeprijzen met 11,5 procent zat er toen echter niet in: de meeste parken hielden hun toegangsprijs op hetzelfde niveau. Als reden werd gegeven dat de ondernemingen zich in een moeilijke tijd bevonden (je raadt het al: door het slechte weer) en dat de gemeentelijke belastingen omhoog gingen.

IJskast

In Frankrijk wordt door de parkenbranche het minste BTW betaald: 5,5 procent. Eind 2011 dreigde de belasting verhoogd te worden, naar 19,6 procent, maar na heftige protesten uit de toeristische sector werd dat plan in de ijskast gezet. De Belgische pretparken dragen 6 procent BTW af, net als in Nederland. In Duitsland zijn entreekaartjes inclusief 19 procent BTW. Spanje inde 8 procent BTW op een parkticket. Maar in het door de financiële recessie geplaagde land werd deze maand de belasting voor attractieparken flink verhoogd, naar 21 procent.
 
Achtbanen in Parque Warner bij Madrid

Niet doorberekend

De Spaanse attracties Parque de Atracciones en Parque Warner – allebei in Madrid en beide onderdeel van Parques Reunidos, waartoe ook Attractiepark Slagharen, Movie Park Germany en Bobbejaanland behoren – lieten echter weten de kostenverhoging niet door te berekenen aan de individuele gasten. Die betalen aan de kassa nog steeds hetzelfde voor een entreekaartje, ondanks de belastingtoename van 13 procent.

Werklozen

Als Parque Warner de verhoogde BTW wel had doorgevoerd, was de prijs van een ticket van 39 naar 44 euro gegaan. Het filmpark rond de stripfiguren van Warner Bros. bij Madrid vond dat, in een tijd dat veel Spanjaarden met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen, onverantwoord. Sterker nog, onder het motto Medidas Anti-crisis (anticrisis maatregelen) biedt het attractiepark werkloze Spanjaarden entreekaartjes aan voor slechts 23 euro per stuk.
 
4-9-2012 © Tekst: Adri van Esch
Foto: Alvarez Perea

Meest bezochte parkprofielen