Knuffels van Oswald the Lucky Rabbit - Foto: (c) Disney

Konijn Oswald is terug

Knuffels van Oswald the Lucky Rabbit - Foto: (c) Disney
 
Mickey Mouse is wereldberoemd, maar voordat de tekenmuis het levenslicht zag was Oswald the Lucky Rabbit het tekenfilmvriendje van Walt Disney.

Het konijn verdween bijna negen decennia lang in de vergetelheid, maar is nu weer terug.
 
T-shirts van Oswald the Lucky Rabbit - Foto: (c) DisneyVoordat Mickey Mouse van de tekentafel van Walt Disney stapte was daar Oswald het konijn. Oswald was Walt’s eerste creatie, Mickey bestond nog helemaal niet. Met het konijn met de grote zwarte oren haalde hij eind jaren twintig en begin jaren dertig van de vorige eeuw grote successen. De zwart-wit filmpjes waren geliefd bij jong en oud. Er was echter één probleem: Walt was dan wel de bedenker en – samen met zijn compagnon Ub Iwerks – de tekenaar van Oswald the Lucky Rabbit, hij bezat niet de rechten van het stripkonijn. Die lagen bij geldschieter en distributeur Charles Mintz. En hij ging er met de succesvolle Oswald vandoor.

Lege handen

Mintz haalde heimelijk Walt’s tekenaars over voor hem te komen werken. Alleen Iwerks bleef hem trouw. Walt stond met lege handen en hij begon weer van voor af aan, met een leeg tekenblad. Daarop schetste hij een muis die hij Mortimer noemde. Maar Walt’s vrouw vond die naam te snobistisch en stelde Mickey voor. De rest is geschiedenis. Van Oswald werd weinig meer vernomen… Tot in 2010. Toen werd het konijn één van de hoofdrolspelers in een nieuw computergame van Disney, Epic Mickey. Oswald was de virtuele heerser over Wasteland, een wereld waarin vergeten stripfiguren als hijzelf woonden.

Oswald-orenOswald-oren - Foto: (c) Disney

Oswald the Lucky Rabbit werd langzaam maar zeker weer populair, merkten ze bij Disney. En plots was er in de Amerikaanse parken weer een bijzonder aandenken aan het konijn: een zwart hoedje met Oswald-oren, vergelijkbaar met de wereldberoemde Mickey-oren. De fans reageerden enthousiast en Disney besloot een complete souvenirlijn met Oswald-producten te lanceren. En net als het beertje Duffy de oversteek maakte van Japan via de Verenigde Staten naar Frankrijk, zo zijn er in Disneyland Paris ook al Oswald-souvenirs als hoodies en tassen te koop.
 
 
26-9-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen