De nieuwe achtbaan Orkanen

Sommerland up & down

De nieuwe achtbaan Orkanen
 
Een Sommerland – een combinatie van pretpark en waterpark – is voor de Denen een bekend fenomeen.

Er zijn er verschillende in Denemarken, maar hun succes is wisselend.
 
Denemarken heeft enkele attractieparken die de term Sommerland in hun naam hebben. Het gaat daarbij om een typisch Deens fenomeen: een zomers pretpark waar je zowel van parkattracties kunt genieten als van waterbelevenissen. Soms kun je gewoon met je auto het park in rijden, waarbij je heilige koe die dag fungeert als verzamel- en opbergplek voor badgoed en etenswaar. Samen ’s avonds barbecueën is in deze Sommerlands ook niet ongewoon.

Nieuwe achtbaan

De Sommerlands mogen veel van elkaar weg hebben, het succes dat ze hebben is heel verschillend. Sommerland Syd ging aan het begin van de maand failliet, Fårup Sommerland kondigde juist op dat moment de bouw van een nieuwe achtbaan aan. De nieuwe roller coaster is twintig meter hoog, 453 meter lang en gaat Orkanen heten. De hangende familieachtbaan duikt meteen na de eerste vrij val in een tunnel onder het water door.

Nederlandse bouwer

De zogenaamde Suspended Coaster zal gebouwd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Orkanen wordt aangelegd boven een meertje en haalt een maximale snelheid van 75 kilometer. De minimale lengte om mee te mogen in de hangende achtbaan is 105 centimeter. Voor wie langer is dan 2 meter en 5 centimeter zit een ritje in Orkanen er ook niet in. De nieuwe achtbaan gaat op 5 juni 2013 open.
Sommerland Syd - Foto: John van Hulsen

{googleads right}Faillissement

Zo verheugd men bij Fårup Sommerland is met de komende aanwinst, zo terneergeslagen is men driehonderd kilometer zuidelijker in Jutland. In het Deense Tinglev is Sommerland Syd failliet verklaard. “Twee slechte seizoenen hebben ons op de knieën gekregen”, zeggen de eigenaren van Sommerland Syd. Vorig jaar werden de achtbanen van het park al gesloten en verkocht. Ze werden vervangen door kleinere speelattracties voor kinderen. De directie van Sommerland Syd is op zoek naar nieuwe investeerders in de hoop het park voor het seizoen 2013 toch weer te kunnen openen.
 
22-9-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Fårup Sommerland, John van Hulsen

Meest bezochte parkprofielen