Opbouw van het appeltableau in Europa-Park

Dorp maakt appelpuzzel

Opbouw van het appeltableau in Europa-Park
 
Europa-Park betrekt graag bewoners en groepen uit de omliggende dorpen bij de decoratie van het park.

Dit najaar bouwden zij een tafereel van twintigduizend appels, en kabouters en dieren van pompoenen.
 
Producten uit de omgeving en van betrokken omwonenden, dat is waar het Zuid-Duitse Europa-Park veel waarde aan hecht. Waar mogelijk worden inwoners en verenigingen uit thuisdorp Rust en omliggende plaatsen ingeschakeld om hun kennis en kunde in het attractiepark ten toon te spreiden. “In een naburig dorp zagen we een tuin vol kabouters gemaakt van pompoenen”, vertelt parkwoordvoerder Volker Klaiber. “Die willen we ook, zeiden we tegen elkaar. Ze bleken te worden gemaakt door een club uit dat dorp. Zij hebben nu voor ons 120 van die kabouters gemaakt, die deze herfst in de Sprookjeslaan van ons park staan.”
 
Het appeltableau in Europa-Park

Tableaus

“Voorgaande jaren hadden we al een vereniging die grote beelden uit stro maakte”, zegt Klaiber. “Die zijn er dit jaar weer: een reusachtige tractor, een Volkswagen Kever, helemaal van stro. Een andere vereniging maakte om de drie jaren grote tableaus van appels. Ik zag dat in de media en belde de burgemeester van Oberkirch, waar de schilderijen werden gemaakt. Hij was enthousiast en bracht ons in contact met de appelkunstenaars. Nu hebben we weer een schilderij gemaakt van twintigduizend appels in Europa-Park.”

Golden Delicious

In drie en een half uur werden de appels gelegd. Samen vormen de rode en groene vruchten een olifant, een giraf en een tijger. De achtergrond is gemaakt van Golden Delicious, voor de dieren werd de appelsoort Gala Royal gebruikt. Het ontwerp kwam van de tuindienst van Europa-Park, de Obstgroßmarkt Mittelbaden leverde de appels. De appels worden na 4 november – de dag waarop het levende kunstwerk voor het laatst te bewonderen is – tot appelsap geperst. De vorige keer ging tweehonderd liter sap naar een plaatselijk kinderdagverblijf en achthonderd liter werd geserveerd aan de gasten van de parkhotels. Overrijpe appels worden tussentijds vervangen en aan de paarden van Europa-Park gevoerd. 
 
Een kameel van pompeonen in Europa-Park - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

{googleads right}Band

Naast het appelplateau en pompoendwergen herbergt Europa-Park dit najaar ook weer grote dieren gemaakt van in totaal vijftienduizend pompoenen. Ook deze wilde dieren – waaronder een zebra, een antiloop en een leeuw – zijn gemaakt door inwoners van de Zwarte Woud-regio waarin Europa-Park ligt. “Door de samenwerking kweken we een emotionele band tussen buurtbewoners en het park”, stelt Volker Klaiber. “De mensen zijn trots op wat ze maken. Het komt in de krant en ze krijgen van ons vrijkaartjes om met de familie te komen kijken. Een jaarlijkse actie als deze is kenmerkend voor een familiebedrijf als Europa-Park; we willen graag sterke wortels in de regio hebben.”
 
9-10-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen